Kesilmiş soğan nasıl saklanır? Pişmiş soğan buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir mi?

Kesilmiş soğan nasıl saklanır? Pişmiş soğan buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir mi?
Soğan, mutfakta en çok kullandığımız malzemelerdendir. Kolaylık olması açısından bazı insanlar soğanı bir kere doğrayıp saklayarak, gerektiğinde hazır çıkarmayı pratik bulmaktadır. Bazen de doğradığımız soğanlar fazla gelir ve ne yapacağımızı bilemeyiz? Bu makele, soğan saklama koşullarını, çiğ ve pişmiş soğanın ne kadar süre nerede muhafaza edilebileceğini içermektedir.

Soğanlar için en uygun saklama koşulları nelerdir?

Soğan, nemi kolayca emdiği ve bundan dolayı filizlenmeye ve çürümeye neden olduğu için serin, kuru, karanlık ve iyi havalandırılmış bir yerde saklanmalıdır.. Yapılan araştırmaya soğan için en uygun sıcaklık  4–10 ° C (40–50 ° F) 'dir. 

Küflenmeyi ve çürümeyi önlemek için uygun havalandırmanın sağlanması da önemlidir. Açık bir sepet, file çanta, hatta külotlu çorap bile kullanılabilir.

Soğanları plastik poşetlerde bırakmayın. Bu, yetersiz havalandırma nedeniyle soğanların daha çabuk bozulmasına neden olur.

Karanlık ortam, soğanların daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olur. Güneş ışığının olmaması, sıcaklık ve nemdeki değişiklikleri azaltır.

Bütün Soğanı Buzdolabında Saklamaktan Kaçının

Bütün soğanları buzdolabında saklamak onları soğuk ve nemli koşullara maruz bırakır. Nemi çok kolay emdikleri için peltemsi hale gelebilir ve daha hızlı bozulabilirler. Ancak bu soyulmuş, dilimlenmiş veya doğranmış soğanlar için geçerli değildir. Soyulmuş soğanlar buzdolabında iki haftaya kadar saklanabilir, doğranmış veya dilimlenmiş soğanlar ise sadece 7-10 gün dayanır 

Soğanın kabuğu soyulduktan sonra  bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Kesinlikle dış ortamda bekletilmemelidir.

Dilimlenmiş, Kesilmiş veya Doğranmış Soğanı Buzdolabında saklayabilir miyim?

Çiğ soğanı buzdolabında 10 güne kadar saklayabilirsiniz. Bunun için soğanı hava almayacak bir şekilde streç filme sarabilirsiniz. Cam kavanoza koyup sıkıca kapatmak da uygulanabilecek yöntemlerden biridir. Hangisi daha kolayınıza gidiyorsa uygulayabilirsiniz.

Burada önemli olan hava geçirmez bir kabta olması ve buzdolabınızın 40 ° F (4 ° C) veya altında olmasıdır.

Alternatif olarak, birçok süpermarkette önceden dilimlenmiş soğanlar satılmaktdır. Siz  de uzun süreli kullanım için dilimlenmiş, kesilmiş veya küp küp doğranmış soğanı üç ila altı ay boyunca dondurucuda saklayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.. Bu soğanları çorbalarınızda yemeklerinizde direk kullanabilrsiniz.

Pişmiş soğan buzdolabında ne kadar saklanabilir?

Pişmiş soğan buzdolabında 3 ile 5 gün saklanabilir. Pişirme işleminden birkaç saat sonra hava geçirmez bir kaba koyun. Uzun süre dışarıda bırakılırsa bakteri barındırabilir.

Pişmiş soğan derin dondurucuda ne kadar saklanabilir?

Pişmiş soğan 3 aya kadar dondurucuda saklanabilir. Bunun için hava almayan bir kap kulllanabilir yada çift kat buzdolabı poşetine koyabilirsiniz.

Arpacık Soğanı Saklamanın En İyi Yolu

Normal soğan gibi arpacık soğanlar da serin, kuru, karanlık ve iyi havalandırılan bir yerde saklanmalıdır.  Arpacık soğanı iyi havalandırıldıklarından emin olmak için ağ torbasında saklayın.. Bu şekilde saklanan arpacık soğanlar 30 güne kadar dayanır.

Alternatif olarak, arpacık soğanı altı aya kadar dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Arpacık soğanı dondurmak için önce kabuğunu soyun. Ardından soyulmuş arpacık soğanı hava geçirmez bir kaba veya kilitli buzluk poşetlerine koyabilirsinir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler