Kadınlar farklı besinlere ihtiyaç duyar. İşte kadınlar için en faydalı besinler

Kadınlar farklı besinlere ihtiyaç duyar. İşte kadınlar için en faydalı besinler
Sağlıklı beslenme herkes için önemlidir, ancak bazı yiyecekler özellikle kırılgan kemikler, hamilelik ve meme kanseri gibi kadınları etkileyen sorunlar için diğerlerinden daha faydalıdır. Bu "süper yiyecekler", vücudunuzu korumaya ve yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları en aza indirmeye yardımcı olacak besinler açısından zengindir.

Taze soya fasülyesi

taze soya fasulyesi

Bu lezzetli taze soya fasulyesinin kabukları lif, iyi yağlar ve izoflavon adı verilen östrojen benzeri bileşiklerle doludur. Menopoz sırasında izoflavonlar arkadaşınız olabilir. Örneğin, sıcak basmalarına karşı sizi rahatlatmada yardımcı olabilirler. (Eğer meme kanseriniz varsa, tüketmeden önce doktorunuza başvurun)

Kale

kale-bitkisi-005.jpg

Bu yeşil yaprakların içinde, kemiklerinizi güçlü ve sağlıklı tutmak için kalsiyum ve D vitamini ile çalışan bir sürü K vitamini bulunur. Bir porsiyonda önerilen günlük A ve C vitamini miktarının %20'sinden fazlası vardır.

Kuşkonmaz

kuskonmaz-bitkisi.jpg

Kemik yapıcı K vitamini almanın başka bir yolunu mu istiyorsunuz? Şuan tam mevsimi olan ( Mart ve Nisan ayları) kuşkonmaz imdadınıza yetişecek. Sadece yarım kase kuşkonmaz günlük ihtiyacın üçte birini karşılar. Ayrıca, spina bifida gibi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan folatla doludur.

Fasulye

fasulye.jpg
Fasulyeler çok fazla protein içerirler ve lif bakımından zengindirler. Ayrıca bütçe dostudurlar. Kan basıncınızı, kan şekerinizi ve kalp atış hızınızı düşürebilirler.

Greyfurt

greyfurt-001.jpg
Kadınlarda belirli türden felç olasılığını azaltmaya yardımcı olan ve ayrıca kalbinize yardımcı olabilecek "flavonoidler" bakımından oldukça zengindir. Portakal da bu konuda size yardımcı olur ancak greyfurt daha az şekere sahiptir. Greyfurt, ilacınızla iyi bir kombinasyon olmayabilir, bu nedenle menüye koymadan önce doktorunuza danışın.

Kırmızı Orman Meyveleri ile Kirazlar

berries-orman-meyveleri.jpg

Sadece kırmızı değiller aynı zamanda mor, pemve ve mavi renktedirler. Bu meyveler, sağlıklı hücreleri hasardan koruyabilen flavonoidler ve antioksidanlar içerir.Yaşlandıkça yorulan beyninizin daha keskin kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, cildinizi sıkı ve pürüzsüz tutan protein olan kolajen oluşturmak için gerekli olan C vitamini bakımından da zengindirler.

Papaya

papaya.jpg

Kırmızı-turuncu rengi beta karoten (havuçtaki malzeme) ve likopenden (domates ve karpuzda da var) gelir. Likopen, rahim ağzı ve meme kanserine yakalanma şansınızı azaltır. Aynı zamanda bir antioksidandır ve kolesterol ve kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutarak kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.

Sade, Az Yağlı Yoğurt

50 yaşın üzerindeyseniz vücudunuz artık daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar. Günde 250 gram yogurt tüketerek günlük kalsiyumun ihtiyacınızın üçte birinden fazlasını almış olursunuz. Vücudunuzun kalsüyum minerali daha iyi kullanmasına yardımcı olmak için D vitamini zengini yiyecekler ile birlikte tüketebilir veya beraberinde D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Sardalya

Bu küçük balıklar sağlıklı yağ asitleri, D vitamini ve kalsiyum deposudur. Bünyesindeki Omega-3 yağları anne sütünün kalitesini artırabilir ve hamile annelerin sardalya ile beslenmesi bebekler için iyidir. Ayrıca diğer balıkların çoğundan daha az civa içerirler.

Keten tohumu

Öğütülmüş keten tohumu, lif ve aynı zamanda östrojen gibi davranan bitki bileşikleri olan lignanlar bakımından oldukça zengindir. Bunlar, meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserler için riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Keten tohumu yağı, omega-3'lerinizi almanın harika bir yoludur, ancak kanserle mücadele için ek faydalar sağlamaz. Eğer sürekli kullandıgınız bir ilaç varsa, keten tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Ceviz

Cevizlerde sağlıklı yağ asitleri ile doludurlar ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak kanseri önleyebilirler. Ceviz ve öğütülmüş keten tohumlarını yoğurdun üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz :)

Avokado

İyi yağla doludurlar. Araştırmalar, avokado açısından zengin diyetlerin göbek yağından kurtulmanıza ve gözlerinizi ve cildinizi korumanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Hatta "kötü" kolesterol seviyelerini düşürmeye ve "iyi" kolesterolü artırmaya yardımcı olabilirler.

Ispanak

Ispanak folat ve lutein bakımından zengindir. Ispanakta da bulunan folat doğum öncesi faydalarının yanı sıra, bunama, kalp hastalığı ve kolon kanseri olma şansınızı düşürür. Lutein antioksidanı ise, gözünüzdeki lensi ve retinayı korur ve hatta birkaç kırışıklığı giderebilir.

Karaciğer

Her ne kadar kadınlar tarafından çok sevilmesede sığır karaciğeri mükemmel bir folat ve folik asit kaynağıdır. Ispanak gibi bitkisel alternatiflerine nazaran bu besinler bakımından çok çok üstündür. Özellikle hamile bayanların karaciger tüketmesi hem kendileri hem de bebekleri için oldukça faydalı olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler