Aralıklı Oruç - IF Diyeti - Intermittent Fasting nedir, diğer diyetlerden farklı nelerlerdir?

Aralıklı Oruç -  IF Diyeti - Intermittent Fasting nedir, diğer diyetlerden farklı nelerlerdir?
Aralıklı oruç, bir diyetten ziyade beslenme düzeni olarak değerlendirilebilir. Bu diyet, ne yediğinizden daha çok ne zaman yediğinizle ilgilenir. Geçmişi 1945 yılına kadar dayanan bu yöntem günümüzde oldukça popüler olmaya başladı

Intermittent Fasting yani IF Diyeti her ne kadar son yıllarda git gide popüler olsa da tarihi 1945'lere kadar uzanmaktadır. Aralıklı oruç diyetiyle diğer programlardan farklı olarak, yemek yemek için belirli bir zaman dilimin ayrılmasıyla sağlıklı ve hızlı kilo verilebilmektedir.

Peki Araştırmalar Ne Diyor !

Normalde bizler sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 öğün  yemek yiyoruz. Son yıllarda diyetisyenler, 3 ara öğünde ekleyip daha sık ve az yiyerek  daha sağlıklı olunacağını ileri sürdüler ve bu şekilde diyetler önerdiler. Doğadaki canlılara baktığımızda ise istedikleri zaman istedikleri kadar yemek yediklerini görüyoruz. Hatta bazı hayvanlar aylarca , haftalarca yemek yemeden durabiliyor. Peki biz neden çok sık yemek yiyoruz?

Aralıklı Oruç Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın kullanılan yöntemlere bakalım.

  • 5:2 Yöntemi: Haftanın herhangi iki günü (500 600 kalori civarı) alınan kaloriyi ciddi şekilde azaltarak,  diğer 5 gün sağlıklı ve dengeli beslenmeyi içerir. Seçilen günler birbirini takip eden günler olmamalı ve aralarında 1-2 gün olmalıdır. 
  • 16:8 Yöntemi: En yaygın kullanılan aralıklı oruç yöntemlerinden biridir. 8 saatlik zaman diliminde yemek yemeği  ve kalan 16 saatte aç kalmayı içerir.  Örneğin sabah 10 akşam 18 arasında yemek yiyip, 18 'den ertesi gün sabah 10'a kadar beklemeniz gerekir.  16 saatlik sürede şeker içermeyen, kalorisiz içecekleri tüketebilirsiniz. 

Araştırmalar Ne Diyor?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki aralıklı oruç  kilo kaybetmenize yardım etmekle birlikte sizi hastalıkların oluşmasına karşı da koruyor. En dikkat çekici nokta ise sizi diğer diyetler gibi kısıtlamamaktadır.

Çalışmalar aralıklı orucun  diyabeti önlemeye yardım ettiğini, hatta tersine çevirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bunun nedeni, kanınızdaki insulin ve glikozun konsantrasyonlarını kontrol etmeye ve azaltmaya yardımcı olmasıdır.  Ayrıca, uykunuzu ve bağırsaklarınızı iyileştirebilir. 

Bununla birlikte uzun zaman aralıklı oruç yapmanın ne kadar güvenli olduğunu göstermek için yeterli çalışmalar hala yok. Fakat genel olarak çoğu araştırmalar sağlıklı yetişkinlerde  güvenli olduğunu vurgulamaktadır. 
Bazı insanlar için aralıklı oruç, kaç kalori tükettiğini kontrol etmenin harika yolu olabilir. 

Eğer kendiniz akşamları dikkatsizce aşırı yerken buluyorsanız, aralıklı oruç sizin için çok uygun olacaktır.  Akşam yemeğinden sonra yemek yememeğe ve tekrar yemek yemek için bir sonraki günü beklemeye dikkat edin. Eğer 16:8'i takip ediyorsanız, Örneğin akşam yemeği saat 6'da yiyebilir ve tekrar yemek yemek için ertesi gün  sabah 10'u beklemeniz gerekir.  Eğer tüm gıda gruplarını veya belirli favori yiyeceklerini  bırakmak zor gelirse , 5:2 diyetini uygulayabilirsiniz.  5:2 diyetinde  her hangi bir sebep gerekmeksizin normal yeme günlerinizde istediğiniz gibi yemek yiyebilirsiniz. 

Aralıklı Oruca Başlamadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aralıklı oruca başlamadan önce aşağıdakileri göz önünde bulundurun. 

  1. Alternatif gün orucu zor olabilir ve çoğunlukla pratik değildir. Bir çok insana tavsiye edilmiyor. Yemediğiniz günlerde büyük bir açlığa sahip olacak ve  konsantrasyon  olmakta zorlanacak ve enerji eksikliği  yaşayacaksınız.  Aslında araştırmalar  alternatif gün orucu ile sürekli kalori kısıtlaması yapan diyetlerle kıyaslandığında daha fazla kilo kaybına yol açmadığını göstermiştir.  
  2. Diyetinizde  uzun vadeli sürdürülebilir değişiklikler yapmak, sağlıklı kiloyu sürekli korumanın daha iyi bir yoludur. 
  3. Uzun süreli bir hastalığınız varsa ve  yeme bozukluğunuz varsa kalori kısıtlaması yapan diyetler tercih edilmez. Bu depresyon, kaygı bozukluğu ve başka bir ruh sagligi durumunuz varsa da geçerlidir. 
  4. Eğer düzenli bir ilaç alımınız varsa (İnsülin gibi) , aralıklı oruca başlamadan önce doktorunuza mutlaka danışın
  5. Aralıklı oruçla birlikte günlük en az 30 dk düzenli yürüyüş yapın. 

Araştırmaların saglik sorunları olan bireylere değil , yetişkinlere dayandığını hatırlatmakda fayda vardır.  Büyük ölçüde doymuş yağ ve şeker içeren yiyecekleri keserek yemek alışkanlığınızdak küçük değişiklikler yapmak sağlıklı kilo vermenin en iyi yoludur. 

Özellikle diyabet, tansiyon ve kronik rahatsızlığı olanlar diyete başlamadan önce mutlaka uzman bir hekime başvurmalıdırlar. 

Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • İşlenmemiş ve sağlıklı gıdalar tüketmeye dikkat edin.
  • Yeme ve açlık sürelerinize mutlaka uyun.
  • Pilav, makarna, ekmek gibi karbonhidrat içeren yiyecekler yerine yumurta, et, balık gibi gıdalar tercih edin. 

Kaynak: http://www.bupa.co.uk/newsroom/ourviews/intermittent-fasting

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler