Ağrı Kesiciden Daha Etkili! İşte Kuşburnunun Sağlık için 6 Faydası
Kuşburnu, sonbaharda genellikle dikenli çalılarda görülen kırmızı bir meyvedir. Araştırmalar, kuşburnun antioksidan kaynağı olan çok yüksek seviyelerde likopen içerdiğini gösteriyor. .Tam bir C vitamini deposu olan kuşburnun 1 çay kaşığı posası, portakalın iki katı kadar C vitamini içeriyor. Bundan dolayı öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde faydalı bir meyve olarak karşımıza çıkıyor.
KUŞBURNUNUN İÇİNDEKİ VİTAMİN VE MİNERALLER
2 yemek kaşığı (16 gram) kuşburnu;
- 26 kalori
- 6 gr karbonhidrat
- 4 gr lif
- Günlük ihtiyaç duyulan A vitamininin %4'ünü
- Günlük ihtiyaç duyulan B5 vitamininin %3'ünü
- Günlük ihtiyaç duyulan C vitamininin %76'sını
- Günlük ihtiyaç duyulan E vitamininin %6'sını içerir.
Gelin kuşburnunun sağlık üzerine faydalarına bir göz atalım.
Kireçlenme
Kireçlenme, en sık görülen eklem rahatsızlıklarından biridir. Tamamen tedavisi olmamakla birlikte uzmanlar, eklem ağrılarını hafifletmek amacıyla kuşburnu çayını öneriliyor.
1. Romatoid artrit
Yapılan araştırmalar kuşburnunun, romatoid artritli hastalarda eklem ağrılarını ve iltihabı azalttığını gösteriyor.
2. Sağlıklı Cilt Yaşlanma
Kuşburnundaki bol miktarda A ve C vitamini, parlak ve sağlıklı bir cilt için olmazsa olmaz vitaminlerden. Bu vitaminler ciltteki kolajeni serbest radikal hasarına ve erken yaşlanmaya karşı korur ve cilt dokusunun büyümesini ve onarımını teşvik eder.
Diğer yandan kuşburnu yağı da kozmetik sektöründe yaygın olarak karşımıza çıkıyor.
3. Şeker Hastalarının Kan Şekerini Seviyesini Düzenler
Araştırmalar kuşburnunun, şeker hastalarında kan şekeri seviyesini kesin olarak düzelediğini ortaya koymuştur. Vücutta insülin ve glikoz dengesini koruyarak, kan şekerinin iniş çıkışlarını önlemektedir.
4. Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Beslenmeye dikkat edildiğinde ve egzersizle desteklendiğinde kuşburnu, kilo vermeye yardımcı olur.
5. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kuşburnu, en yüksek C vitamini içeriğine sahip meyve olduğundan dolayı soğuk algınlığı ve gripte çok etkilidir. Kış mevsiminde bağışıklığı güçlendirmek için bol bol tüketmek lazım.
6. Kalp Sağlığını Korur
Kuşburnu tüketmek, kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını iyileştirir. 31 kişide yapılan 6 haftalık bir çalışmada, günlük 40 gram kuşburnu tozu içeren kuşburnu içeceği içen kişilerin kan basıncı, kolesterolü önemli olçüde düşmüştür. Ayrıca içeriğindeki lif de kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kuşburnunu Nasıl Tüketebiliriz?
- Kuşburnu çayı olarak tüketilebilir. Ayrıca diğer bitki çaylarına eklenebilir.
- Marmelatı yapılabilir.
- Çiğden yenebilir.
- Kaynatılıp meyve suyu olarak tüketilebilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Kuşburnu Çayı Tarifi
✔️ Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesini yıkayın.
✔️ 1 su bardağı kaynayana suya 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu meyvesini ekleyip 15 dakikakaynatın.
✔️ Süzüp ılık olarak içebilirsiniz.
UYARI!!!
Kuşburnunun fazla tüketilmesi ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı, mide ekşimesi ve uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilir. Kuşburnu kullanımı ile ilgili doktorunuza danışınız.
Kaynak:
Simply supplements (1)
Healthline (2)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.