21 günlük Smoothie Diyeti ile zayıflanabilir mi?

21 günlük Smoothie Diyeti ile zayıflanabilir mi?
Son günlerin moda diyetlerinden olan 21 günlük Smoothie Diyeti nedir, ne işe yarar, gerçekten zayıflatıyor mu, güvenli bir diyet mi? sorularının cevaplarını sizler için derledik.

21 Günlük Smoothie Diyeti, moda diyetlere kolay ve etkili bir alternatif olarak lanse edilen bir kilo verme planıdır.

Aslında, planın yaratıcısı, diyetin uzun bir fayda listesiyle ilişkili olduğunu ve uykuyu iyileştirmeye, cildinizi parlak tutmaya, enerji seviyelerini fırlamaya ve neredeyse anında kilo vermeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Bununla birlikte, bu programla ilişkili birkaç ciddi dezavantaj vardır ve sağlığınız söz konusu olduğunda, uzun vadede yarardan çok zarar verebilir.

21 Günlük Smoothie Diyeti, sağlık koçu Drew Sgoutas tarafından geliştirilen bir kilo verme planıdır.

Plan, her gün iki öğününüzü smoothie ile değiştirmeyi içeriyor ve programın ilkeleri, çevrimiçi olarak 47 $ karşılığında “The Smoothie Diet” e-kitabında özetleniyor.

E-kitap 36 smoothie tarifi , yemek ve atıştırmalık fikirleri, alışveriş listeleri, haftalık programlar ve smoothie'leri hazırlamak ve uzun vadede kilo vermeyi sürdürmek için bilgiler vermekte.

Sgoutas'a göre, 3 haftalık diyet planı sağlıklı beslenmeyi teşvik etmeye, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye, vücudu detoksifiye etmeye, cilt ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Sgoutas ayrıca diyetin kilo kaybını artırabileceğini iddia ediyor. Aslında, web sitesinde görüntülenen bazı referanslar, planın sadece 3 günde 4 kg kilo kaybına yol açtığını iddia ediyor.

21 Günlük Smoothie Diyeti, e-kitapta bulunan tarifleri kullanarak her gün iki öğününüzü smoothie ile değiştirmeyi içerir.

Kitapta meyveler, sebzeler, kuruyemişler , tohumlar ve badem veya hindistancevizi sütü gibi malzemeler kullanılarak oluşturulmuş 36 tarif var.

Bu iki smoothie'ye ek olarak, plan günde bir katı yemek ve iki sağlıklı atıştırmalık yemenize müsade ediyor.

Katı öğünler çoğunlukla tam gıdalardan oluşmalı ve atıştırmalıklar, porsiyon başına yaklaşık 150-200 kalori ile şeker oranı düşük ve lif oranı yüksek olmalıdır.

Ayrıca, öğünler çoğunlukla tam, minimum işlenmiş gıdalardan oluşsa da, herhangi bir smoothie tüketmediğiniz haftada bir hile gününe de izin verilir.

İsteğe bağlı olarak, günde üç öğün yemek yerine bir smoothie tüketmenizi ve aralarında iki sağlıklı atıştırmalık tüketmenizi gerektiren 3 günlük bir detoks ile planı başlatabilirsiniz.

Programın web sitesine göre, diyet kalori açığı oluşturarak çalışır, yani her gün tükettiğinizden daha fazla kalori harcarsınız.

Diyet ayrıca lif bakımından da yüksektir ve şeker isteğini azaltmak için tat alma tomurcuklarınızı sıfırlamaya yardımcı olduğunu iddia eder.

Programın 3 hafta boyunca izlenmesi amaçlanmıştır ancak 'hedef kilonuza ulaşana kadar' gerektiği kadar tekrar edilebilir.

YENİLMESİ VE KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER

21 Günlük Smoothie Diyeti, işlenmiş malzemeleri sınırlarken meyve ve sebze gibi besleyici yoğun gıdaları teşvik eder.

YENECEK YİYECEKLER

3 haftalık programda yer alan smoothie tariflerinin çoğu, hindistancevizi sütü, hindistan cevizi suyu veya badem sütü ile karıştırılmış meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlardan oluşur .

Ek olarak, plan, diyeti uygularken kalan öğünleriniz ve atıştırmalıklarınız için bütün, minimum işlenmiş yiyecekleri vurgular.

21 Günlük Smoothie Diyetinde teşvik edilen bazı özel gıda örnekleri:

  • Meyveler: muz, armut, elma, portakal, ananas, ahududu, çilek
  • Sebzeler: ıspanak, lahana, karnabahar, dolmalık biber, havuç, brokoli
  • Proteinli gıdalar: tavuk, hindi, somon, yumurta, baklagiller, Yunan yoğurdu
  • Kepekli tahıllar: kahverengi pirinç, kinoa, yulaf, karabuğday, patlamış mısır
  • Kuruyemiş ve tohumlar : keten tohumu, badem, ceviz, chia tohumları, fındık ezmesi
  • İçecekler: badem sütü , hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi suyu
  • Otlar ve baharatlar: vanilya özü, taze zencefil, maydanoz, nane, tarçın
  • Diğer bileşenler: şekersiz kakao tozu, şekersiz hindistan cevizi gevreği, vanilya özü, granola, bal

KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER

21 Günlük Smoothie Diyetinde, işlenmiş et, rafine tahıllar ve kızarmış yiyecekler dahil olmak üzere şekerle tatlandırılmış içecekler ve işlenmiş gıdaların alımını sınırlandırmalısınız.

Diyeti uygularken sınırlandırılması veya kaçınılması gereken bazı gıda örnekleri:

  • İşlenmiş et: pastırma, jambon, pepperoni, söğüş, salam
  • Rafine tahıllar: beyaz pirinç, beyaz makarna, beyaz ekmek, tortilla
  • Kızarmış yiyecekler: Patates kızartması, mozzarella çubukları, çörekler, kızarmış tavuk, balık çubukları
  • İşlenmiş gıdalar: hazır yemekler, kurabiyeler, cipsler, simit, unlu mamuller
  • Şekerle tatlandırılmış içecekler: soda, tatlı çay, spor içecekleri, enerji içecekleri

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR MU?

21 Günlük Smoothie Diyeti yaratıcısına göre, plan günde toplam yaklaşık 1.500 kalori sağlıyor.

Günde 1.500 kalori tüketmek birçok insan için kilo kaybına yol açacaktır. Ancak bu, yaşınız, vücut ölçünüz, sağlık durumunuz ve aktivite seviyeniz gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir (1).

Diyet aynı zamanda meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi tümü lif açısından zengin çeşitli besleyici gıdaları da teşvik eder.

Lif , sindirim sisteminde yavaş hareket ederek daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve bu da kilo kaybını destekleyebilir (2,3).

Bununla birlikte, kalorisi düşük ve lifi yüksek olmasına rağmen, 21 Günlük Smoothie de çok kısıtlayıcıdır ve takip edilmesi zor olabilir.

Ayrıca araştırmalar, smoothieler gibi sıvıların katı yiyeceklerden daha az doyurucu olduğunu, yani her gün daha çok smoothie içerken daha aç hissedebileceğinizi gösteriyor (4).

Sadece bu da değil, bazı araştırmalar, öğün ikamelerini kullanan kilo verme programlarının, tipik bir diyete yeniden başlandığında daha yüksek kilo alma riski ile ilişkili olabileceğini gösteriyor ( 5 , 6 ).

Bu nedenle, bazı öğünlerinizi smoothie'lerle değiştirmek kısa süreli kilo kaybına neden olabilirken, uzun vadede etkili olması pek olası değildir.

DEZAVANTAJLARI VE YAN ETKİLERİ

21 Günlük Smoothie Diyetinin kısıtlayıcı, sürdürülemez ve takip edilmesi zor olmasının yanı sıra başka olumsuz yanları ve yan etkileri de olabilir.

Besin eksikliği riskini artırır

Günde sadece bir katı öğün yemek ve kalan iki öğününüzü smoothie'lerle değiştirmek beslenme yetersizliği riskini artırabilir.

Bu program tarafından önerilen smoothie tarifleri, meyve ve sebzeler gibi besin açısından yoğun bileşenler içermesine rağmen, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve yağsız proteinler gibi tipik olarak dengeli bir öğünde yer alan gıdaların çoğunu atlar veya sınırlar.

Bazıları da protein bakımından düşüktür. Örneğin, lahana, hindistancevizi suyu, muz, zencefil ve limondan yapılan Green Detoks smoothie, porsiyon başına 4 gramdan az protein içerir.

Bu, protein ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmayı zorlaştırarak doku onarımını, kas büyümesini, bağışıklık fonksiyonunu ve daha fazlasını olumsuz etkiler (7).

Ek olarak, diyet günde yaklaşık 1.500 kalori sağladığını iddia etse de, smoothie tariflerinin çoğunun kalorisi çok düşüktür ve çoğu sağlıklı yetişkinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar kalori sağlama olasılığı düşüktür.

Her gün çok az kalori tüketmek metabolizmanızı yavaşlatabilir ve açlık, mide bulantısı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi ciddi olumsuz yan etkilere neden olabilir (8,9).

Şeker oranı yüksek olabilir

21 Günlük Smoothie Diyetindeki smoothielerin çoğu, muz, ananas, şeftali ve çilek dahil olmak üzere birden fazla porsiyon meyve içerir.

Bazıları ayrıca bal veya granola gibi diğer yüksek şeker içeriklerini de içerir.

Bu bileşenler sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilse de, bu diyete dahil edilen yüksek miktarlar herkes için uygun olmayabilir.

Özellikle şeker hastalığı olan kişilerin, kan şekeri seviyelerindeki ani yükselmeleri önlemek için meyve veya bal gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdaların alımını izlemeleri gerekebilir (10).

Kanıta dayalı değil

21 Günlük Smoothie Diyetinin en büyük kusurlarından biri, onu destekleyecek bir araştırma olmamasıdır.

Smoothie'ler çok yönlü bir diyete harika bir katkı olabilirken, diğer besleyici yoğun gıdalar yerine smoothie yemenin , diyetin iddia ettiği gibi cildinizi, bağırsak sağlığınızı veya bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştirebileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Ayrıca, diyetin resmi web sitesi, çok hızlı bir şekilde çok miktarda kilo verdiğini iddia eden müşterilerin referanslarıyla doludur.

Bu sadece gerçekçi olmayan ve sürdürülemez olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığa da zararlı olabilir (11).

Kaynak: Healthline

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler