Güzel ülkemizin her köşesinde yetişen kayısının sağlığımız için faydalarını biliyor musunuz?
Kayısı hepimizin bildiği gibi tatlı bir tada ve kadifemsi bir yüzeye sahip olgunlaşınca altın rengini alan bir meyvedir. Şeftali, erik ve nektarin ile aynı ailedendir. Halk arasında bilinmemesine rağmen kayısı meyvesinin sağlık açısından çok sayıda faydası bulunmaktadır.
Kayısının Faydaları
Taze kayısılar A vitamini yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu değer meyve başına yaklaşık 33,6 mikrogram değerindedir. Kayısı meyvesi içinde çok sayıda yararlı karatonler ve antioksidanlar içerir. Kayısı meyvesinin içinde bulunan antioksidanlar kanserlere karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca bu antioksidanlar cilt sağlığı için de çok gereklidir.
- Kayısı, C vitamini içinde iyi bir kaynaktır.
- Görme sorunları için kayısı bir tedavi imkanı oluşturabilir.
- Kayısı, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan fenolik bileşikler bakımından zengindir.
- Kayısı meyvesi içerisinde bulunan potasyum sayesinde, kalp atış hızını ve kan basıncını da düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
- Kısacası kayısı, sağlıklı cilt, kansere karşı koruma ve vücuttaki radikalleri temizleme faaliyetlerinde vücuda yardımcı olur.
Bu faydalarına rağmen, kayısının yüksek miktarda fruktoz içerdiğini ve aşırı miktarda tüketildiğinde sağlığınıza zarar verebileceğini unutmayın. Özellikle insülin direnci ile mücadele ediyorsanız, kayısı tüketiminizi kontrol ettiğinizden emin olun.
Kayısı Besin Değerleri (165 gram için)
- Kalori: 79.2 kcal
- Yağdan Kalori: 5 kcal
- Toplam yağ: 0,64 g
- Doymuş yağ: 0,045 g
- Trans yağ: 0
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1,65 mg
- Toplam karbonhidrat: 18,3 g
- Diyet lifi: 3,3 g
- Şeker: 15,2 g
- Protein: 2,31 g
- A Vitamini: 158ug
- C Vitamini: 16.5mg
- Kalsiyum: 21,4 mg
- Demir: 0.64mg
Kayısı Meyvesi Üzerinde Yapılan Bilimsel Çalışmalar
Japon kayısısından (Prunus mume) elde edilen bir ekstraktın (kurumuş bitki özü) üç kolon kanseri hücre üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılan çalışmada, ekstraktın kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını kontrol ederek kendi kendilerini yok etmelerine neden olduğu sonucuna varıldı.
Çok sayıda bilimsel araştırma kayısı meyvesinin içerisinde bulunan doğal antioksidanlar sayesinde kanser riskini düşürdüğünü göstermiştir.
Kayısı Hakkındaki Gerçekler
Kayısı çekirdeklerinin kanser tedavisinde ilaç ve tedavi malzemesi olarak kullanılması konusunda henüz net bir karara varılmadı çünkü bir tartışma ve karşı görüşlülük bulunmakta. Kayısı çekirdeği, tüketildikten sonra siyanür salabilen amigdalin (zehir içeren madde) de içerir. İnsan vücudu küçük miktarlarda siyanüre karşı savaşabilecekken daha büyük miktarlar ölümcül olabilen siyanür zehirlenmesine neden olabilir. Bu sebepten ötürü meyve özlerinin ilaç sanayinde kullanılması sağlık açısından daha büyük sorunlar doğurabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.