Ahududunun faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir

Ahududunun faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir

Ahududu meyvesi içerdiği zengin vitaminler ve mineraller sayesinde sağlığımıza bir çok faydası vardır. Kanserden kan dolaşımına kadar bir çok faydası olan bu meyveyi yemeniz için birçok nedeniniz var

Ahududu meyvesinin kanserle mücadele konusundaki faydaları birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Ahududu meyvesinin içerisinde bulunan enzimler, kanser hücreleri ile etkileşim kurabilir ve onları iyi huylu hale getirebilir ya da imha edebilir.

ahududu.jpg

Ahududu meyvesinin içinde bulunan ellagik asit antioksidanı sayesinde, insülin direnci, diyabet ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması gibi oksidatif stres ve iltihaplanma ile bağlantılı hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.

Gallik asit, siyanidinler, pelargonidinler, apigenin ve kaempferol gibi fenolik flavonoidler de ahudududaki en önemli bileşikler arasındadır.

Ahududu meyvesinde bulunan yüksek seviyelerdeki C vitamini ise serbest radikallerle mücadele ve bağışıklık sistemini destekleme konusunda büyük rol oynamaktadır. Ahududu meyvesinin içerisinde bulunan ve serbest radikallerle mücadele eden bu bileşikler bakımından 100 gramda 4,882 değeri ile meyveler arasında en etkili olanlardan biridir.

dalda-ahududu.jpg

Ahududu meyvesinin içerisinde bol miktarda magnezyum da bulunur. Bu mineral, kas kasılması, glisemik değer kontrolü ve kan basıncı gibi çeşitli temel fizyolojik olaylar ile ilgilenir.

Ahududu meyvesinin vücuda çok faydası olan A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri yönünden de zengindir.

Ahududu meyvesinin bilinen sağlık faydalarının yanı sıra vücut sağlığı için tehlike oluşturabilecek zararları da bulunmaktadır. Bunlardan en riskli olanı ise özellikle siyah ahududularda bulunan oksalattır. Oksalat maddesi kalsiyum ile etkileşim kurarak kristalleşmeleri ve böbreklerde taş olumuna neden olmaları ile bilinir. Ahududu meyvesinin diğer bir zararı ise, içerisinde bulunan fruktoz şekerinden kaynaklanmaktadır. Aşırı tüketimler ahududunun zararlarını ortaya çıkarabileceğinden her zaman ölçülü olarak tüketmek gerekir.

dondurulmus-ahududu.jpg

Ahududu Besin Değerleri (100 g için)

  • Kalori: 52 kcal
  • Toplam yağ: 0,65 g
  • Doymuş yağ: 0,019 g
  • Trans yağ: 0 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Toplam karbonhidrat: 11,94 g
  • Diyet lifi: 6,5 g
  • Şeker: 4,42 g
  • Protein: 1,20 g
  • A vitamini: 2 ug
  • C vitamini: 26,2 mg
  • Kalsiyum: 25 mg
  • Demir: 0,69 mg

ahududu-001.jpg

Ahududu Üzerinde Yapılan Bilimsel Araştırmalar

  • Beslenme ve Kanser dergisinde yayınlanan bir çalışmada, siyah ahududu özlerinin kanser hücrelerinde büyümeyi yavaşlattığı ve meme kanseri hücrelerini etkisiz hale getirebildiği hatta radyasyona karşı da koruma sağladığı görülmüştür.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki Haber
Sonraki Haber