Soğuk algınlığına iyi gelen 3 bitki çayı

Soğuk algınlığına iyi gelen 3 bitki çayı
Uzm. Dyt Özlem Araz fazla bitki çayı tüketenleri uyararak şifalı kış çayının nasıl yapılması gerektiğini açıkladı.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Özlem Araz, çayın bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden biri olduğunu, bitki çaylarının hazımsızlık, uykusuzluk ve kabızlığın yanı sıra soğuk algınlığına da iyi geldiğini belirterek uzun süre ve yüksek miktarda tüketildiğinde böbrekleri tahriş ettiğini ifade etti.

Uzm. Dyt. Özlem Araz, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarından korunmamıza yardımcı olacak çayları şöyle sıraladı.

ADAÇAYI
Adaçayı, ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinen bir bitkidir. Özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay şeklinde hazırlanan adaçayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmektedir.

EKİNEZYA
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından (ÜSYE) koruyucu ve tedavisinde yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler.

IHLAMUR
Ihlamur içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin de boğazı yumuşatması neticesinde boğazda tahrişi önlediği ve bu sayede soğuk algınlığı şikâyetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu görülmektedir.

HER BİTKİNİN MİKTARI FARKLI

Her bitki için önerilen miktarın kişisel etkenler (yaş, vücut ağırlığı, kişinin tahammül derecesi) ve bitkiye bağlı etkenlerin (kullanılan kısmı) yanı sıra, kullanım amacı ve sıklığına göre de değişiklik gösterebileceğini ifade eden Uzm. Dyt. Özlem Araz, genelde sağlıklı yaşam için koruyucu amaçla yüzde 2’lik (bir fincan kaynatılmış suya bir poşet) derişimin uygun olduğunu belirtti.

FAZLA BİTKİ ÇAYI KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Önerilen miktarlarda kullanıldığında fayda sağlayan bitki çaylarının yüksek miktarlarda ve çok uzun süreli kullanılmasının böbreklerde tahrişe, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabileceğinin altını çizen Uzm. Dyt. Özlem Araz, “Bazı bitki çaylarının fazla kullanılması kan pıhtılaşmasını önler (antikoagülan) ve tansiyon ilaçları (hipotansiyon ve hipertansiyon) ile etkileşebilir. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç kullananların, kalp hastalarının, hamilelerin, emziren annelerin, alerjik bireylerin, safra taşı bulunanların, böbrek hastalarının bitki çayı kullanırken doktorlarına danışmaları şarttır” şeklinde konuştu.

KIŞ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Uzm. Dyt Özlem Araz, kış çayının nasıl yapıldığını şöyle anlattı: "1 gram ekinezya, 2 gram adaçayı, 2 gram çiçeği, 3-4 adet kuşburnu, 1 küçük dilim zencefil üzerine kaynatılmış su ilave edin. Kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demledikten sonra, 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek için."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler