Şişkinliği Azaltmaya Yardımcı 9 Bitki Çayı

Şişkinliği Azaltmaya Yardımcı 9 Bitki Çayı
Gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarıyla zaman zaman hepimizin başı dertte olabiliyor. Peki şişkinliğe ne iyi gelir? Gaz sorunu yaşayanlar hangi bitki çaylarını tüketmelidir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar...

Sizin de karnınızın şiştiği, hazımsızlık problemi yaşadığınız, şişkinlikten pantolonunuzun bile içine giremediği sinir bozucu durumlarla karşılaşıyorsanız yanlız değilsiniz.

CNNTürk'de yer alan habere göre, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral şişkinliğin nedenlerini şu şekilde sıralıyor. "Bağırsak şişkinliği, hastalığa bağlı olmadan da yani kişinin yeme içme alışkanlığına göre de oluşabilir. Toplumda sık olarak sağlıksız beslenme, hızlı yemek yeme, aşırı kuru fasulye, mercimek, nohut, soğan, sarımsak, süt (laktoz) intoleransı, asitli içeceklere bağlı olabileceği gibi gıda alerjileri ve çölyak hastalığına da bağlı olabilir. Bazen de şişkinliğin sebebi, yaşanan stres sıkıntı, korku ve hastalık korkusuna bağlı da olabilir. Gıdaları hızlı ve çiğnemeden tüketirken fazla hava yutulmakta ve karında şişkinliğe neden olmaktadır. Ayrıca soğuk gıda ve içecekler de, midede gaz oluşumunu artırır. Soğuk günlerde mide gazı daha çok oluşur. Bu günlerde sıcak içecekleri bolca tüketip bedeninizi de sıcak tutabilirsiniz. Ev içindeyken mide gazı oluşuyorsa, çorap giymek veya daha kalın giyinmek yararlı olacaktır. Sık kullanılan antibiyotikler ve ilaçlar da bağırsak mikrobiatasını bozarak iyi bakterilerin azalmasına ve kötü bakterilerin artmasına, sonuçta bağırsaklarda aşırı gaz oluşumuna neden olur. Bazen de mide, bağırsak, safra kesesi, karaciğer, pankreas ve diğer iç organ hastalıkları da şişkinliğe neden olur. Yani ciddi bir hastalığın ilk belirtisi de olabilir. Bağırsakta gaz, iştahsızlık ve kilo kaybı varsa, kötü bir hastalığın olup olmadığı, mutlaka araştırılmalıdır."

Şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sorunlarında tüketilebilecek bitki çaylarına bir göz atalım.

Zencefil

Zencefil güçlü bir anti-inflamatuardır. Ayrıca, şişkinliği hafifletmeye yardımcı olduğu bilinen gingerol adlı bir bileşik içerir. Zencefil çayı da gaz, şişkinlik, mide ağrıları ve bağırsak hareketlerini hafifletmeye yardımcı olan güçlü bir içecektir.

Nane

Çocukken ne zaman mideniz ağrısa anneniz hemen nane kaynatırdı değil mi? Nane çayı; gaz, şişkinlik, mide ağrısı gibi problemleri azaltmada etkilidir.

Rezene

Rezene, gazın bağırsaklardan dışarı atılmasına yardımcı olur. Vücudunuzun daha fazla safra üretmesini sağlar. Daha fazla safra, vücudunuzun yağları , özellikle de şişkin bir midenin arkasındaki en büyük suçlulardan biri olan süt ürünlerini daha iyi parçalayabildiği anlamına gelir.

Papatya

Bu çayın adını en çok uyku ile duysak da şişkin bir mideyi yatıştırmaya da yardımcı olduğunu unutmayın. Papatya aynı zamanda stresi ve kaygıyı azaltır.

Karahindiba kökü

Bu çay doğal bir idrar söktürücüdür ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur.

Limon

Limon, idrar çıkışını artırabilen ve meydana gelebilecek herhangi bir ek su şişmesini serbest bırakmaya yardımcı olabilecek büyük miktarlarda sitrik asit içerir. Sade limon çayı yerine içtiğiniz çaya da limon ekleyebilirsiniz.

Ebegümeci

Araştırmalar, ebegümecindeki flavonoidlerin aldosteron adı verilen bir hormonu düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Yeşil çay

Kilo verdirmesi ile tanıdığımız yeşil çay da şişkinliği gideren diğer çaylardan biridir. Yeşil çayın kateşinleri GI yolunu yatıştırmaya ve midenizin yiyecekleri daha verimli bir şekilde sindirmesine yardımcı olur.

Kimyon

Kimyo; IBS, mide ekşimesi, şişkinlik ve GI spazmları dahil olmak üzere sindirim problemlerini gidermek çin kullanılır. Kimyon, bağırsakta probiyotik gibi davranarak yararlı bağırsak bakterilerinin gelişimini destekleyebilecek bazı antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Ayrı şişkinlik problemleri yaşamamak için;

  • Az yağlı yiyecekler tüketin.
  • Yemek yedikten hemen sonra yatmayın.
  • Günlük rutininize mutlaka yürüyüş, egzersiz ekleyin.
  • Laktoz içeren besinleri azaltın.
  • Lif ağırlıklı beslenin.
  • Sitli, şekerli ve gazlı içeçeklerden uzak durun.
  • Hızlı yemek yemeyin, yiyecekleri iyice çiğneyin.
  • Stresten uzak durmaya çalışın.

Uzun süre geçmeyen şişkinlik problemlerinde mutlaka doktora danışınız

Kaynak: Byrdie

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler