Pek Çoğumuzun Bilmediği Ama Tam Bir Şifa Deposu Olan Zahter Nedir? Antep Kilis Hatay Yöresinin Olmazsa Olmazı Zahter Salamura Nasıl Hazırlanır?
Zahter bitkisi aslında yabanı bir bitki olup kendiliğinden yetişiyor. Çoğu zaman kekikle karıştırılsa da zahter aslında farklıdır ve daha keskin bir kokusu vardır.
Genellikle Gaziantep, Kilis, Hatay, Antakya civarında oldukça yaygın tüketilir. Kahvaltılarda, sarmalarda, yemeklerde kullanılır. Hatta haziran ve ağustos aylarında toplayıp kurutup öğütüp baharat olarak tüm yıl tüketilir.Salamurusu da her daim mutfaklarda yer alır.
Bazı yörelerde kara kekik olarak da bilinen zahterın çayı da oldukça meşhurdur.
Haydi gelin zahterin faydalarına bir göz atalım.
- Sindirimi kolaylaştırıyor
- Yaraları iyileştiriyor
- Bağırsak dostu
- Mantar şikayetlerinde oldukça faydalı
- Karaciğer yağlanmasını önlüyor
- Soğuk algınlığında çok etkili
- Vücut direncini artırıyor
- Öksürüğe çok iyi geliyor
- Ağız içi yaralarında etkili
- Kanser riskini azaltıyor
- İdrar söktücü
- Mide ağrısı ve boğaz ağrısında çok etkili
Kısacası zahter gerçekten tam bir şifa!
Kilisli arkadaşım ne zaman çocukları üşütse, gaz sorunu olsa, mide problemi yaşasa, iştah problemleri olsa hemen zahter çayı yapardı. Onların hiç ilaç içtiklerini görmedim...
Zahter Nerelerde Nasıl Kullanılır?
- Kurutup çay olarak demleyebilirsiniz.
- Kurutup toz haline getirip baharat olarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
- Taze halini salatalarda kullanabilirsiniz.
- Salamura halini zeytinle peynirle zeytinyağıyla çıtır ekmekle yiyebilirsiniz. Harika olur. Özellikle kahvaltı sofralarına çok yakışıyor.
Taze halini kurutup zahter salamura yapabilir her daim buzdolabınızda zahter bulundurabilirsiniz.Hazırı baya pahalı satılıyor bu arada. Sizin için her zaman yaptığım tarifi paylaşacağım. Yaparken eviniz mis gibi zahter kokacak hazır olun:)
ZEYTİNYAĞLI ZAHTER SALAMURA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
2 tür salamura tarifi vereceğim biri salçalı biri direk zeytinyağlı. Öncelikle salçalı olan tarifi paylaşayım.
1 kilo zahter için;
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 tepeleme tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı öğütülmüş limon tuzu (İri olanın erimesi zor oluyor diye yoksa o da olur)
ZEYTİNYAĞLI ZAHTER SALAMURA TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️ Öncelikle taze zahteri ayıklayın. Sadece yapraklarını kullanacağız.
✔️ Ayıkladığınız zahterleri güzelce yıkayın. Hatta sirkeli suda biraz bekletin.
✔️ Ön önemli aşama zahterin kurutulma aşaması. Yıkadığınız zahterleri önce süzgece koyun suyu iyice süzsün. Daha sonra bir mutfak bezine çıkarıp tamamen kurumasını sağlayın. Bu işlem biraz uzun surebilir sabırlı olun. Ben 2 saat kadar bu şekilde kurumasını bekledim. Eğer kurumazsa bozulabilir. Diğer türlü 1 yıl dursa bile bişey olmuyor.
✔️ Bu arada sosunu hazırlayın. Bir kaseye salçayı, tuzu, zeytinyağını ve limon tuzunu alıp iyice karıştırın. Tuz ve limon tuzu eriyince sos hazırdır.
✔️ Kuruyan zahterleri sosla güzelce harmanlayın. Ovaladıkça sinecek.
✔️ 1 kiloluk cam kavanozu yıkayıp kurutun. Hiç su olmasın.
✔️ Kavanoza zahterleri iyice basın. Çok gibi gelebilir ama sığıyor kavanoza merak etmeyin.
✔️ Kavanozu dolana kadar zeytinyağı ekleyin.
✔️ Zahterler üste çıkmasın diye buzdolabı poşetini katlayıp koyabilirsiniz. Kavanozun kapağını kapatıp 1 gün dışarıda bekleti 3 gün buzdolabında bekletin. Arada bir kontrol edip kaşıkla bastırın.
✔️ Yani 4 gün sonra zahteriniz olmuş demektir. İstediğiniz zaman afiyetle yiyebilirsiniz.
Diğer tarif ise sadece zeytinyağlı.
Zahterleri yine aynı şekilde tamamen kurutun. Temiz tamamen kurutulmuş cam kavanoza sıkı sıkı zahterleri direk yerleştirin. Hiç boşluk kalmasın. En son saf zeytinyağı ile zahterlerin tamamen üzerine çıkmasını sağlayın. Hiç kullanılmamış kavanoz kapağı ile kapatın. Zahter Salamura hazır.
Benden size tavsiye sıcak çıtır ekmek arasında peynir ve zeytinle muhteşem oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.