Okuyunca Kalkıp Bir Bardak Demlemek İsteyeceksiniz! İşte Yeşil Çayın Faydaları

Okuyunca Kalkıp Bir Bardak Demlemek İsteyeceksiniz!  İşte Yeşil Çayın Faydaları
Siyah çayı her daim severek tüketiyoruz millet olarak. Uzak Doğu kültüründen sonradan bize gelen yeşil çay ise öyle çok da alışık olduğumuz bir tat değil. Diyetle adını daha çok duyduğumuz yeşil çayın faydaları ise saymakla bitmiyor. Gelin yeşil çay ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olalım.

Çin ve Hindistan'a özgü yeşil çay, dünya çapında da sağlık yararları için tüketilen içeceklerden. Ülkemizde son yıllarda popülerlik kazansa da siyah çaya oranla tüketimi oldukça az. 

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yeşil çayın kilo kaybından karaciğer bozukluklarına, tip 2 diyabete ve Alzheimer hastalığına kadar pekçok hastalığa iyi geldiğini gösteriyor. Bunlarla ilgili çok fazla kanıtlanmış makale var.  

Bu kadar faydalı olan yeşil çayı daha yakından incelemek için buyrun yazımın devamına...

✔️ Bitki çayı hariç tüm çay türleri, Camellia sinensis çalılarının kurutulmuş yapraklarından demlenir. Yaprakların oksidasyon seviyesi çayın türünü belirler. Yeşil çay, oksitlenmemiş yapraklardan yapılır ve daha az işlenmiş çay türlerinden biridir. Bu nedenle en çok antioksidan ve faydalı polifenoller yeşil çayda bulunur. İşte yeşil çayın faydası da bu polifenollerden geliyor.

✔️ Yeşil çay, idrar çıkışını artıran ve Parkinson hastalığında önemli beyin habercilerinin işlevini iyileştirebilen % 2 ile % 4 oranında kafein içerir . Kafeinin beyindeki "nörotransmiterler" adı verilen bazı kimyasalların salınımını artırarak sinir sistemini, kalbi ve kasları uyardığı düşünülmektedir. Yeşil çaydaki antioksidanlar ve diğer maddeler kalbi ve kan damarlarını korumaya yardımcı olur.

✔️ Yeşil çay gargarası diş eti çekilmelerinde, ağız içi yaralarında,  diş eti rahatsızlıklarında çok faydalıdır. 

✔️ Yeşil çay, dünyanın en sağlıklı içeceklerinden biri olarak kabul edilir ve herhangi bir çayın en yüksek miktarda antioksidanlarından birini içerir. Çaydaki polifenoller adı verilen doğal kimyasalların, anti-enflamatuar ve anti-kanserojen etkilerini sağladığı düşünülmektedir. Yeşil çay ağırlıkça yaklaşık yüzde 20-45 polifenol olup, bunların yüzde 60-80'i EGCG gibi kateşindir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olduğu söylenen antioksidanlardır.

✔️ Şekersiz demlenmiş yeşil çay, sıfır kalorili bir içecektir. Bir fincan çayın içerdiği kafein, demleme süresinin uzunluğuna ve demlenen çayın miktarına göre değişebilir. Genel olarak, yeşil çay, yaklaşık 50 miligram ve fincan başına 95 miligram kahve içeren siyah çaya kıyasla nispeten az miktarda kafein içerir.

Yeşil çayın kullananlar dikkat!

✔️ Kafein duyarlılığı olanlarda uykusuzluk , anksiyete , sinirlilik, mide bulantısı veya mide bulantısı yapabilir.

✔️ Kan sulandırıcı kullananlar yeşil çay doktora danışmadan tüketmemeli.

✔️ Hamilelik sırasında yeşil çayın tamamen bırakılması ile ilgili bir kanıt olmasa da araştırmalar, çok miktarda yeşil çay içmenin folik asit emilimini engellediğini gösteriyor. Gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanımının, nöral tüp kusurları gelişimini engellediğini göz önünde bulundurarak bu dönemde yeşil çay tüketilmemesi daha iyi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler