Kupa terapisi (Bardak çekme) nedir, faydaları nelerdir? Hangi bölgelere kupa uygulanabilir?

Kupa terapisi (Bardak çekme) nedir, faydaları nelerdir? Hangi bölgelere kupa uygulanabilir?
Yüzyıllardan bu yana uygulanan ve anne tedavisi olarak bildiğimiz, soğuk algınlığından baş ağrısına, kireçlenmeden bel fıtığına kadar her hastalığın tedavisinde kullanılan, pratik ve her zaman uygulanabilen, eskilerin ifadesi ile “bardak çekme” olarak bilinen kuru kupa tedavisi nedir? Bardak çekmek zararlı mı? Hepsinin cevabı yazımızda...

KUPA TERAPİSİ (BARDAK ÇEKME) NEDİR?

5000 yıl önce eski Mısır döneminden bu yana kullanılan kupa tedavisi, ağrılı bölgelerin iyileşmesinde önemli bir rol oynamıştır. İnsanlık tarihinin her döneminde kullanılan kupa tedavisi, eskilerin ifadesi ile “bardak çekme” olarak da bilinir. Farklı büyüklüklerdeki kupaların deride bir vakum etkisi oluşturarak kan akımını yüksek düzeye çıkarmasına kupa tedavisi denir.

KUPA TERAPİSİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kupa tedavisinin vakumlu ve ateşli olmak üzere iki çeşidi bulunur.

Ateşli tedavide küçük kupaların içine ateş hızlıca tutulur ve geri çekilir. Ateş vasıtasıyla havası boşalan kupa, vücudun belli bölgelerine ters vaziyette hızlıca kapatılır. Böylelikle hava basıncının azaldığı bölgeye kanın hücum etmesi sağlanır.

Bardak çekme; kavanoz kapatma, şişe çekme ve kansız hacamat olarak da bilinen kupa tedavisi; bıngıldak ve ense çukuru hariç vücudun her yerine uygulanabilir. 

KUPA TEDAVİSİ NELERE İYİ GELİR? FAYDALARI NELERDİR?

Kupa kapatmak, vücudun içerisindeki dokuları serbest bırakarak kasları gevşetir, sertlikleri sona erdirir. Gevşeyen kaslar, boyun ağrısı, migren ve romatizmanın çözülmesine sebep olur. Kupalar ağrı noktalarına uygulandığında, verdiği baskı yumuşak dokuları hedef alır. O bölgede kan akışının artması ile birlikte fazla besin ve oksijen gitmesine sebep olur.

Kupa tedavisi, sindirim sistemini iyileştirir. Aynı zamanda sindirim sistemi bozukluklarında meydana gelen stres ortadan kalkar. Yüzyıllar boyunca insanlar kupa tedavisini iştah kaybı, gastrit, ishal ve mide ağrıları bağırsak hastalıkları ve ödem toplaması için kullanmışlardır. 

Çatlakları ve yara izlerini azaltır. Selülit olan bölgede uygulandığında cildi onarır. Kan akışı artar ve vücudun toksinleri atmasını sağlar. Vücuttan ödemin atılmasına da yardımcı olur. Ayrıca bronşit ve hatta astımın neden olduğu tıkanıklıklar da balgam birikmesinin kupa tedavisi ile iyileştiği görülmektedir. Kolon tıkanıklıklarını da temizleyerek sindirime yardımcı olur.

Sırt bölgesinde son kaburga kemiğine kadar omurganın iki tarafına, sırtın orta kısmı ve yanlara, omuz bölgesine yapılan kupa kapatma işlemi, akciğer, safra kesesi, karaciğer, mide hastalıkları, yüksek tansiyon ve omurgada kireçlenmeye, boyun fıtığına iyi gelir.
Sırtın alt kısmına yapılan kupa tedavisi ise, kadın ve erkek hastalıklarına, bel ağrısı, yüksek tansiyon ve böbreklere iyi gelir.

KUPALARIN NE KADAR BEKLETİLMESİ GEREKİR?

Kupa tedavisinde, kupa kapatıldıktan sonra ki beklenmesi gereken süre, 5-10 dakika arasındadır. Farklı boyutta kullanılan kupalar, uygulanan kişinin kilosu ve vücut yapısına göre değişir. Kupanın kullanım sıklığı ve uygulandığı bölgeye göre ciltte renk değişimi görülebilir.

KUPA TERAPİSİ GÜVENLİ Mİ?

Kupa tedavisi, hiçbir yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Sırt bölgesinde özellikle rahatça uygulanabilir. Fakat yapılan kişide cilt enfeksiyonları, ülser, iltihap veya başka hassasiyetler varsa tercih edilmemelidir. Ayrıca hamilelerde kupa tedavisinden kaçınmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler