Kolajen Damar Sertliğini Önleyerek Kalbi Koruyor

Kolajen Damar Sertliğini Önleyerek Kalbi Koruyor
ABD Ulusal Sağlık Enstitülerinde görevli araştırmacılar kolajenin kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini teorize ettiler.

Kollajen bilindiği üzere kalpten vücuda pompalanan kanı taşıyan arterlerin yapısında bulunmaktadır. Eğer vücudumuzda yeterli miktarda kollajen olmazsa bu arterler zayıf ve kırılgan bir yapı haline dönüşebilmektedir.

Bu atardamarların daralması ise Damar Sertliği (ateroskleroza) olarak adlandırılan hastalığa neden olmaktadır. Damar sertliği ise kalp krizi başta olmak üzere felç gibi durumlara neden olabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz çalışma 31 sağlıklı yetişkin üzerinde 6 ay boyunca yapıldı. Günde 16 gram kollajen alan deneklerde deney öncesi damar sertliği ölçümleri ile deney sonrası damar sertliği ölçümleri karılaştırıldı. Çıkan sonuca göre kollajen alımı sonrası damar sertliğinde düşüş yaşandığı görülmüştür.

Ayrıca bu araştırmada “iyi” kolesterol olan HDL'nin de ortalama %6 civarında arttığı saptanmıştır. HDL damar sertliğini önlemeye yardımcı olan önemli faktörlerdendir.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler