Nane Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir, Nane Yağı Neye İyi Gelir

Nane Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir, Nane Yağı Neye İyi Gelir
Ferahlatma etkisiyle bilinen nane yağının migren ataklarından, hazımsızlığa pek çok kullanım alanı vardır. Peki, nane yağının faydaları nelerdir, nane yağı kullanılan ilaçlarla etkileşim yapar mı, yan etkileri nelerdir? Tüm detaylar yazımızda..

Nane yağı Mentha x piperita nane bitkisinden elde edilen aromatik bir bitkidir. Nane yağının ana kimyasal bileşenleri mentol ve mentondur. Genellikle nemli yerlerde yetişir. Saf nane yağı, ağızdan alınamayacak kadar konsantredir. Serin ve ferahlatıcı keskin bir kokusu olan nane yağının kullanım alanları çok çeşitlidir. Mide bulantısı, sindirim sorunları, baş ağrısı ve soğuk algınlığında tedavi edici özelliği vardır. Gıdalarda ve gargara gibi ürünlerde tatlandırıcı bir madde olarak kullanılırken kozmetik sektöründe de ürünlere eklenerek taze, hoş bir koku vermektedir.

Nane bitkisinin tıbbi amaçlar için kullanılması Eski Mısır, Yunanistan ve Roma zamanlarına kadar uzanmaktadır. Günümüzde de sıkça kullanılan nane yağlarının faydaları ise çok fazladır ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir.

Nane yağının faydaları nelerdir?

  • Özellikle İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) olarak bilinen karın ağrısı, ishal, kabızlık veya her ikisinin birden görüldüğü kronik sindirim rahatsızlığının tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Cilde özellikle şakak ve alın bölgesine uygulandığında migren ataklarından kaynaklanan baş ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Hazımsızlığa yardımcı olup, endoskopinin neden olduğu GI kanalındaki spazmları önler.
  • Antiseptik özelliği sayesinde saçta kepek oluşumunu engellemeye yardım eder.
  • Nane yağı kokusu da tokluk hissini tetikleyerek iştahı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Mentol, burun tıkanıklığı, astım, bronşit, sinüzit gibi birçok solunum rahatsızlığında rahatlama sağlar.
  • Kaşıntılı cildi yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  • Zihinsel olarak rahatlama sağlar, yorgunluğu alır ve enerji seviyelerini yükseltir.
  • Nane yağındaki mentol, kan akışını artırarak ağrıyı hafifleten bir soğuma hissi verir.
  • Burnun altına bir damla sürülen nane yağı mentol etkisiyle konsantrasyonun artırılmasına yardımcı olur.

Nane yağını kullanmadan önce her zaman seyreltmek gerekir. Ayrıca nane yağının ağızdan alınmasının mide ekşimesi, bulantı, yanma, kusma gibi yan etkileri olabilir. Bu nedenle uçucu yağlar herhangi bir oral kullanımından önce daima bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Nane Yağının Yan Etkileri

Çoğu yetişkinde, besin takviyeleri ve cilt preparatlarında bulunan küçük dozlarda nane yağı güvenli görünmektedir. Bununla birlikte, hamile ve emziren kadınlar bu tür ürünlerden kaçınmalıdır çünkü hamilelik ve emzirme döneminde nane yağı kullanımıyla ilgili çok araştırma yapılmamıştır.

Nane yağının olası yan etkileri;

  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Kızarma, baş ağrısı ve ağız yaraları gibi alerjik reaksiyonlar
  • İshal nöbetleri sırasında anal yanma
  • Mide ekşimesi

Enterik kaplı nane yağı kapsülleri mide ekşimesi riskini azaltabilse de koruyucu kaplamaları reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar ile aynı anda alındığında mide ekşimesi riskini artırabilir ve mide asidini azaltan ve genellikle mide ekşimesi veya asit reflü için kullanılır. Bu tür ilaçları enterik kaplı nane yağı ürünlerini aldıktan en az iki saat sonra almak daha iyidir. Midenin hidroklorik asit üretmediği aklorhidri adı verilen bir mide rahatsızlığı da kaplamanın bozulmasını hızlandırabilir. Bu nedenle, durumu olan kişilere nane yağı kullanmamaları tavsiye edilir.

Nane Yağı ile Olası İlaç Etkileşimleri

Nane yağını belirli ilaçlarla birleştirirken dikkatli olun çünkü vücudun ilaçları metabolize etme yeteneğini engelleyebilir ve yan etki riskini artırabilir.

Not: Bu yazı çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında hazırlanmıştır. Alternatif tıp statüsünde yer alan ürünlerin hekime danışılmadan kullanılması önerilmez.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler