Çiçeklerden Gelen Mucizeye: Aromaterapi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Çiçekler evimizi, bahçemizi, balkonumuzu güzelleştirmek için itinayla yetiştirdiğimiz bitkilerdir. Renkleriyle gözlerimizi şenlendirirken, kokuları ile ruhumuza iyi gelir. Şimdi sizlere çiçeklerden gelen bir başka güzellikten bahsedeceğiz. Aromaterapi!
Çiçeklerin ve bitkilerin özü damıtılarak yağı çıkarılır ve bu yağ hastalıkların tedavisinde kullanılır. Aromaterapi olarak adlandırılan bu işlem, yüzyıllar boyunca hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi, Mısır ve Çin uygarlıkları tarafından da kullanılmıştır.
İbni Sina’ nın tedavi yöntemlerinin arasında bulunan aromaterapi, son yıllarda alternatif tedavi alanında ilk sıralarda yerini almaktadır.
Kâinatta belli bir titreşim vardır. İnsanda var olan bu enerji akışı ile ortaya çıkan titreşimle uyumlu olarak bitkiler, çiçekler, taşlar her türlü tedavi de kullanılan nesneler olarak geçmişten günümüze aktarılmıştır.
Aromaterapi Nasıl Uygulanır?
Aromaterapi; yalnızca yağ olarak kullanılmaktan öte; kişiyi ruh ve beden dengesi ile bir bütün olarak ele alır. Hastalığın türüne bağlı olarak hangi bitki kullanılacaksa özü uygun yağlarla birleştirilerek kişiye özel de oluşturulabilir.
Aromaterapinin en yaygın kullanım alanlarından biri de masajdır. Masaj teknikleri direk ya da su ile karıştırılarak uygulanabilir.
Bunun dışında koku amaçlı ya da kozmetik amaçlı da kullanılmaktadır.
Aromaterapide Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Öncelikle kullanılacak yağların uzman kişiler tarafından hazırlandığından emin olun. Ürünlerin doğal olması gerekir, aksi takdirde sentetik bir ürün faydadan çok zarar verir. Bir diğer önemli husus ise kullanılacak yağların miktarlarıdır.
Aromaterapide Kullanılan Kokular Neye İyi Gelir?
Karabiber: Midede ki sıkıntıları giderir. Vücudu ısıtır. Virüslere karşı mücadele eder.
Bergamut: Mikroplara karşı etkilidir. Bedene zindelik verir. Yağlı cilt sorunları için dengeleyicidir. Strese karşı rahatlatır.
Yasemin: Kuru ve hassas ciltler için etkili, cinsel isteği artırıcı, adet sancılarını gidericidir. Ayrıca sakinleştirici özelliği vardır.
Itır: Bedenin su tutmasını engeller. Selülitlere karşı etkilidir. Adet sancılarını önleyici , hormonları dengeleyicidir.
Sedir ağacı: Strese iyi gelir. Yavaşlatır. Enerjiyi dengeler.
Zencefil: Mide kramplarını engelleyici, bulantıyı kesicidir. Ağrı ve sancıları dindirir. Enerji verir.
Limon: Ağız içi yaralarına karşı savaş açar. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Bakteriler için etkilidir. Psikolojik olarak rahatlatıcıdır.
Kekik: Enfeksiyonlara karşı etkilidir. Mide ağrısına iyi gelir.
Sandal ağacı: Yavaşlatan, manevi olarak kişiyi rahatlatan, depresyona iyi gelen bir bitkidir.
Gül: Antidepresan özelliğine sahip, sakinleştirici, migren ağrılarına ve adet sancılarına iyi gelen gül, aromaterapi de bitkilerin efendisi olarak bilinir.
Çam: Kas ve eklem ağrılarında etkilidir. Mikrop kırıcı bir bitki olan çam, solunum yolları sıkıntısında nefesi açar. Balgam söktürücüdür.
Tefarik: Mantar, akne, cilt sorunları ve kepeğe karşı etkilidir.
Günlük ağacı: Rahatlatıcı etkisi ile strese iyi gelir. Korku kaygı gibi duygu durumlarını önler. Cildi gençleştirir.
Okaliptüs: Solunum sıkıntısı için oldukça etkili olan okaliptüs, mikrop kırıcı ve bakterilere karşı koruyucudur.
Papatya: Uykuyu düzenler. Mikropları öldürür. Antidepresan etkisi vardır.
Kişniş: Ağrı kesicidir. Sinirleri yatıştırır. Hazımsızlığa karşı etkilidir.
Aromaterapi de kullanılan bu bitkilerin yağları, uzmanlar tarafından hazırlanmış olarak ve belirlenen dozda kullanılmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.