"Tam kapanma" sürecinde evlerden hala çıkamıyoruz:) Moralimizi yüksek tutup lezzetli yemekler yapıp ailemizle güzel biri iftar yapalım yine de. Geçecek bu günler:( İnşallah seneye kalabalık sofralar hazırlayacağız.
İşte günün menüsü;
- Etli Yeşil Fasülye
- Şehriyeli Pilav
- Yoğurt
- Dondurmalı İrmik Helvası
Sebzeli ana yemeğimize başlayalım.
ETLİ TAZE FASÜLYE
Gerekli Malzemeler:
- Yarım kilor taze fasulye
- 1 kade kuşbaşı et (250 gr )
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
Tarif: Kuşbaşı eti düdüklüye koyup pişirin. Siz bu arada fasülyeleri güzelce ayıklayıp yıkayın ve doğrayın. Düdüklü tencereye sıvıyağı ve yemeklik doğradığınız soğanlarıda koyup soteleyin. Ardıdan yemeklik doğranmış biberleri ve salçayı ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Fasülyeleri ekleyip 20 dakika pişirin. Ardından küp küp doğranmış domatesleri ve iri küpler halinde doğradığınız patatesleri ilave edin. Suyu, baharatları ve tuzunu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 7-8 dakikada lokum gibi yeşil fasülye hazır. Siz düdüklünüze göre süreyi ayarlayabilirsiniz.
ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
Gerekli Malzemeler;
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığısıvı yağ
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı şehriye
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 su bardağı kemik suyu (Yoksa normal su)
- 2 su bardağı su
Tarif: Pirinçleri 10 dakika sıcak suyu koyduğunuz kasede bekletin.Daha sonra yıkayıp suyunun iyice süzmesini sağlayın. Pilav tanceresine sıvı yağı alın şehriyeyi ekleyip şehriyelerin rengi hafif kahverengiye dönene kadar kavurun. Ardından süzdüğünüz pirinçleri ve tereyağını ekleyin. 2 dk kavurun. Suyu, kemik suyunu, limon suyunu, tuzu ve toz şekeri de ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağın altını kısıp pilavın suyu çekene kadar bekleyin. Daha sonra ocağın altını kısıp üzerine bir havluyla güzelce sararak demlenmeye bırakın.10 dakika demlendikten sonra servis edebilirsiniz.
DONDURMALI İRMİK HELVASI
Gerekli Malzemeler;
- 1 su bardağı irmik
- 100 gram tereyağı
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- Servista içine koymak için maraş usulü dondurma
Tarif: Tencerede tereyağını alın. Yağ erimeye başlayınca irmiği ekleyip kısık ateşte kavurmaya başlayın. Ara ara karıştırarak irmiğin rengi kahverengiye dönene kadar kavurmaya devam edin. Bu işlem biraz uzun sürüyor sabredin:) Diğer tarafta şekeri, suyu ve sütü küçük bir tencerede kaynamaya bırakın. Kavrulan irmiğe sıcak şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak suyunun çekmesini sağlayın.Suyu çektikten sonra tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın. Helvayı güzelce karıştırın. Kaseyi streç film yerleştirin. Tabanına ve kenarlarına helvadan yerleştirin. Ortasına dondurma koyun. Üzerine helvadan ince bir kat koyup, ters çevirin. Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Fırında, susuz, taş gibi ev yapımı yoğurt yapmak artık çok kolay! Fırında yoğurt tarifi