- Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
- El Açması Tadında Kıymalı Bohça Böreği
- Cevizli Kadayıf Sarması
- Ayran
Çorba ile başlayalım.
ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Gerekli Malzemeler;
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- Yarım su bardağı erişte
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 6 su bardağı oda sıcaklığında su
- Tuz
Tarif: Tencereye sıvı yağı koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Ardından salçayı ilaveedip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Toz biberi, yeşil mercimeği ekleyip karıştırın. Kaynamış sıcak suyuna ilave dip 20 dakika mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse su ilave edin. En son erişteyi de ilave edin. Erişteler yumuşayınca tuzunu da ayarlayıp servis edebilirsiniz.
EL AÇMASI TADINDA KIYMALI BOHÇA BÖREĞİ
Gerekli Malzemeler
- 2 adet yufka
Sosu için;
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı un
İç harcı için;
- 250 gr orta yağlı kıyma (Başka yağ kullanmayacağımız için yağsız almayın
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri içi;
- 1 yumurta sarısı
Tarif: Öncelikle iç harcını hazırlayın. ( https://saglikhaberciniz.com.tr/yemek-tarifleri/pratik-tarifler-kiymali-borek-ici-nasil-hazirlanir-1257h adresinde detaylı anlatılmıştır Ölçüleri yarıya indirip yapabilirsiniz.) Sosu için gerekli malzemeleri bi kaseye koyup güzelce çırpın. Yufkayı tezgaha serin.Hazırladığınız sostan güzelce gezdirin. Karşılıklı iki kenarı ortaya doğru katlayın. Tekrar sostan dökün. Diğer karşılıklı uçları da ortada birleştirin ve tekrar sostan dökün.Kare bir şekil oluşacak. Katladığınız yufkayı 4 e bölün. Orta kısımlarına kıymalı harçtan koyup bohça gibi sarın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Diğer yufka için de aynı işlemi tekrarlayın. Yumurtanın sarısını böreklerin üzerine sürün. İsteğe bağlı susam, çörekotu serpin.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede ortalama 30 dakika pişirin. (Fırınınıza göre süre değişebilir, kontrol edin) Fırından çıkınca temiz bir mutfak örtüsünü üzerine örtün.
CEVİZLİ KADAYIF SARMASI
- 500 taze tel kadayıf
- 1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Tarif: Öncelikle şerbeti için tencereye şekeri ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 10 dakika sonra limon sıkıp 1 dakika sonra ocağın altını kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın. Bir parça kadayıfı avucunuza yerleştirin. 1 çorba kaşığı kadar çekilmiş cevizi ekleyip yaprak sarar gibi sıkı sıkı sarın. Tereyağı ile yağlanmış fırın tepsisine aralarında boşluk olmayacak şekilde dizin. Bu arada tereyağı ve sıvı yağı tavada eritip (yakmayın) kadayıfların üzerine güzelce kaşıkla tek tek dökün. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğuyan şerbeti kadayıfların üzerine gezdirin.Servis esnasında üzerine antep fıstığı ya da ceviz serpebilirsiniz.