Güllaç nasıl yapılır? İşte ustasından tüm püf noktalarıyla güllaç tarifi

Bugün sizler için ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı olan güllaç tarifinin püf noktalarını paylaşacağız. İşte Türk Mutfağının eşsiz lezzeti güllaç tarifi

Güllaç 5 dakikada hazırlanacak oldukça pratik ve hafif bir tatlıdır. En güzel tarafıda da mideyi yormaz. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen güllaç bu yılda ramazan sofralarımızı süslemeyi bekliyor.

Adı Güllü aş olan bu efsane tatlıyı ben güllü sevmiyorum niyeyse. Yine de orjinal tarifine uyarak malzemelere ekledim, siz seviyorsanız gül suyunu ekleyin.

GÜLLAÇ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 10 yaprak güllaç yaprağı (300 g güllaç yaprağı, yani bir paket
  • 2 lt süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (ben çok kullanmıyorum, seviyorsanız ekleyin)
  • 1 çay kaşığı vanilya,
  • Üzerini süslemek için ceviz, fındık, antep fıstığı, nar taneleri, kivi, çilek ne seviyorsanız.

GÜLLAÇ TARİFİNİN HAZIRLANIŞI

✔️ Sütlü şerbeti hazırlamakla işe başlayalım. Bunun için tencereye sütü ve şekeri alın ve ocağın altını açın. Şekerin erimesi gerekiyor sadece, bu yüzden kaynatmayın. Yoksa tekrar ılıması için beklemeniz gerekir bu da zaman kaybı:) İçerisine isterseniz vanilya , gül suyu, toz damla sakızı ekleyin. Çok güzel koku veriyor, evde varsa kullanın mutlaka. Yoksa da sorun değil.

✔️ Güllaç yaprağının birini tepsiye yerleştirin. Ben borcam kullanıyorum genelde. Kepçe yardımıyla yaprak tamamen ıslanacak şekilde sütlü şerbetten gezdirin. 5 yaprak için aynı işlemi tekrarlayın.
✔️ 5.yaprağı ıslattıktan sonra bolca iri doğranmış ceviz serpin. Dilerseniz fındık da kullanabilirsiniz. O da güzel oluyor.
✔️ Diğer 5 kat için de aynı işlemi tekrarlayın.
✔️ Eğer kaldıysa üzerine sütü gezdirin. Üzerine streç film sarıp buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 2 saat dinlendirin ki sütünü güzelce çeksin.
✔️ Daha sonra güllacınızı dilimleyip üzerine damak tadınıza göre fındık, fıstık , nar taneleri ya da ceviz, badem ile süsleyin. Meyve dilimleride koydunuz mu güllacınız sunuma hazır. Şimdiden afiyet olsun...

GÜLLAÇ YAPIMININ PÜF NOKTALARI

  • Güllaç hamurlarının şerbetini sakın sıcak dökmeyin, hamur olur tatlınız.
  • Güllaçı yaptıktan sonra streç filmle kapatın ki kurumasın.
  • Güllacın lezzetli olması için her katın iyice ıslanmış olduğundan emin olun.
  • Güllaç yapraklarınız kolayca ufalanıyorsa yeterince taze değildir, kullanmayın.
  • Güllaç yapımında tam yağlı süt kullanın daha lezzetli olur.
  • Güllacı yaptığınız gün tüketmeye çalışın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İftar Menüsü: Çeşmi Nigar Çorbası, Tavuk Tandır Kebap, Garnitürlü Pirinç Pilavı, İrmik Helvası

Yemek Tarifleri Haberleri