Ben de Türk kahvesinin yeri her zaman farklıdır. Ama latteye de hiç bir zaman hayır diyemiyorum, onunla da bir gönül bağımız var yani:)
Siz de kahve zincirlerinden aşina olduğunuz latteyi seviyorsanız sıkı durun! Bundan sonra o muhteşem lezzeti evde yapacaksınız!
Peki bu Latte nerden geliyor, Latte ne demek hiç merak ettiniz mi?
İtalyanca'da süt anlamına gelen Latte'nin asıl adı "Caffe Latte". Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilen Latte'yi, İtalyanlar genelde sabah kahvaltılarında tüketiyor. Son yıllarda da ülkemizde kahve zincirleriyle adını duyuran Latte, şu an oldukça da popüler.
Sözü fazla uzatmayalım!
Kahve içmeyi sevenlerdenseniz filtre kahve ile latte tam size göre. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz filtre kahve ile Latte tarifi
Hazırsanız başlayalım!
İhtiyacınız olan kaliteli bir kahve ve kaliteli süt. Yağlı süt daha kremamsı köpük oluşturacağından Latte yapımınız daha kolay olacaktır. Bu nedenle yağlı süt tercih edin.
Malzemeleri 2 kişilik olarak ayarlayalım. Eeee tek başına kahve keyfi olmaz değil mi :)
Malzemeler:
- 2 yemek keşığı filtre kahve
- 500 ml su
- 100 ml süt
- Arzuya göre şeker (Ben şekersiz içiyorum, siz damak zevkinize göre ayarlayın)
- French press veya süt köpürtücü
Evde Latte Nasıl Yapılır?
- Cezveye sütü ekleyip kaynamaya bırakın.
- O ısınırken biz filtre kahvemizi yapalım. Bunun için suyu cezveye koyun. Su kaynattıktan sonra 1 dakika kadar bekleyin. ( Kahve 96 °C'de hazırlandığı için yeni kaynamış suyu doğrudan dökmeniz kahvenin tadını bozabilir.) French prese koyduğunuz kahvenin üzerine tek bir noktadan kaynamış suyu dökün. French presin kapağını kapatın. Ama bastırmayın). Kahvenizi 4 dakika demlemeye bırakın. 4 dakika sonra french pressi bastırın. Filtre kahveniz hazır. Filtre kahveyi bardaklara dökebilirsiniz. (Eğer şekerli kahve yapmak istiyorsanız bu aşamada şeker ekleyip karıştırıp sonra bardaklara dökün). Gelelim diğer aşamaya...
- Süt köpürtücünüz varsa işiniz kolay. Sütü, süt köpürtücüyle krema kıvamana gelene kadar köpürtün. Eğer süt köpürtücünüz yoksa french pressi yıkayıp, içerisine ısınan sütü ekleyin. Pistonu aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayın. Süt köpüğünüz de hazır.
- Şimdi son aşamaya geliyoruz, yani kahve ile köpüğü birleştireceğiz. Bardaktaki filtre kahvenin üzerine hazırladığınız bol köpüklü sütü azar azar tek bir noktadan ekleyin. Bu aşamada önce sütün sonra süt köpüğünün akması önemli. Alttan üste doğru sıralama şöyle olacak: Kahve, süt, süt köpüğü :)
- Enfes latteniz içmeye hazır...
Bu kadarı bana yetmez daha da lezzetlendireyim diyorsanız üzerine bir parça çikolata rendeleyebilirsiniz. Yanında bitter çikolata da hiç fena olmaz benden söylemesi:)
Neyse ben kahvemi içmeye gidiyorum. Sizi de mutfağa alalım:)
PÜF NOKTALARI
- Köpüğü kahveye dökerken ortalama 5 cm mesafeden dökün. Ne daha aşağıdan, ne daha yukarıdan... ideali bu...
- Süt köpügünün çok katı ve hacimli olması için köpürtme işlemininin ideal yumuşaklığa gelene kadar sürdürmek önemli. Bu noktada az sabır lütfen.
Öneriler
Süt tüketmiyorsanız badem sütü hazırlayıp kullanabilirsiniz. Daha önceden badem sütünün yapımını detaylı bir şekilde anlatmıştım, bakabilirsiniz. Ben diyet yaptığım için badem sütüyle hazırlıyorum.