Osmanlı Saray Mutfağının eşsiz lezzetlerinden birisi de Kavun dolmasıdır. Kuzu eti, badem, fıstık, pirinç ve taze otlar kavun aromasıyla birleşinde ortaya bambaşla bir tat çıkıyor.
Kavun dolmasının tarihine baktığımızda 1539 yılının kasım ayında Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt’ın sünnet düğünlerinde yapılan bir yemek olduğunu görüyoruz.
Yapımı biraz zahmetli olan bu yemeğin lezetine doyum olmuyor.
KAVUN DOLMASI TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER
- 1 adet kavun
- 250 gr koyun-dana karışık kıyma
- 1 fincan pirinç
- 1 büyük boy soğan
- 1 kaşık tereyağı
- 2 kaşık zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı badem
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı biberiye
- 1 çay kaşığı kişniş
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 kaşık zeytinyağı
KAVUN DOLMASI NASIL YAPILIR?
✔️ Çok büyük olmayan kavun güzelce yıkayın. Kavun sapının olduğu yerden kapak şeklinde kesip çekirdeklerini temizleyin ve içi ni bir miktar oyun.
✔️ Bademler sıcak suda bekletin. Kabuklarını soyup bademlerle birlikte zeytinyağı eklediğini tavada kavurun.
✔️ Kuş üzümlerinin saplarını temizleyin.
✔️ Pirinci yıkayarak 5 dakika haşlayın.
✔️ Soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Kıymayı ekleyin. Ardından pirinci, tuzu ve karabiberi ilave edin. Badem, fıstık, kuş üzümünü, baharatları da koyup 4-5 dakika kavurun.
✔️ Hazırladığınız harcı kavunun içine doldurun. Kapağını kapatıp 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Dilimlenerek servis edilir.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın