Bal kabağını seviyorsanız bu börek tam size göre
BALKABAKLI BÖREK(SARI BÖREK) İÇİN MALZEMELER
Hamuru için malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı su
- 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Bir tutam tuz
- Aldığı kadar un
- Açmak için buğday nişastası
İç harcı için:
- 2 kg balkabağı
- 1 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı şeker
Üzeri için:
- 250 gr tereyağı
Şerbeti:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
Not: Ölçüler yarıya indirerek yapabilirsiniz.
BALKABAKLI BÖREK(SARI BÖREK)'İN HAZIRLANIŞI
- Balkabağını soyup, çekirdeklerini çıkarıp temizleyin. Parçalara ayırıp rendenin en kalın tarafıyla rendeleyin. İri iri doğranmış ceviz ve 1 su bardağı şekerle karıştırıp bir kenarda bekletin. (Pişmeyecek)
- Hamur malzemesiyle ele yapışmayan, esnek bir hamur yoğurun. Hamuru Bezelere ayırıp tekrar yoğurarak bezelerin özleşmesini sağlayın. Üstünü bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
- Her bir bezeyi un ve nişasta yardımıyla incecik açın Açtığınız yufkaları geniş bir yere serdiğiniz bir çarşafın üzerine yayın.
- Yufkalar biraz nemini çekince, çok fazla kurumadan sarmaya başlayın. Çok bekletirseniz sararken kırılabilir veya yırtılabilir. Hiç bekletmezseniz ıslak kalır, sardığınızda katlar birbirine yapışabilir.
- Her bir yufkayı mutfak tezgâhına serin. Kabaklı karışımdan serpiştirin. Rulo biçiminde sarıp tepsiye yerleştirin.
- Her bir yufka için aynı işlemi yapın.
- Fırını 180 derece ısıtın.
- Tereyağını köpük köpük olana kadar kızdırın(yanmasın).
- Tereyağını sıcak sıcak hamurların üzerine gezdirin ve fırına verin.
- Üzeri pembeleşene kadar, yaklaşık yarım saat fırınlayın.
- Hamuru fırına attığınızda şerbetini hazırlamaya başlayın.
- Hafif ılımaya başlamış tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin.
- Afiyet olsun.
Servis Önerisi
İsteğe bağlı kaymak veya pudra sekeri serperek servis edebilirsiniz.