1 Kilo Süzme Yoğurttan 6 Kilo Tarhana Çıkıyor! Tüm Kış Hazır Çorbam Olsun Diyenlere Evde Kolay Tarhana Yapımı

Kış aylarının vazgeçilmez milli içeceğidir tarhana çorbası. Hem besleyici hem lezzetli bu çorbayı tüm kış yapmak için şimdi tarhana hamuru yoğurmanın tam zamanı. Peki tam ölçülü hiç ekşi olmayan lezzetli kolay tarhana hamuru nasıl yapılır, evde tarhana nasıl yapılır, tarhana nasıl kurutulur, tarhana hamurunda neler var? İşte tüm merak ettiğiniz detaylar...

Bugün sizlere halamın yıllardır yaptığı meşhur tarhana tarifini paylaşacağım. Siz de kırmızı biberin, domatesin tam zamanıyken yapın, tüm kış rahat edin. İnanın her daim evde hazır çorba olması gibi yok. Kıymalı, sarımsaklı, et sulu istediğiniz malzemelerle çeşitlendirerek çeşit çeşit sağlıklı çorbalar yapabilirsiniz. 15 dakikada çorbanız hazır oluyor. Biz 1 kilo süzme yoğurttan yapıyoruz ortalama 5-6 kilo kadar toz tarhana çıkıyor. Tüm kış bize yetiyor.Bizim çocuklar acı sevmediği için hamuruna hiç acı eklemiyoruz. İsteyen içerken pul biber döküyor. Tadı hiç ekşi olmadığı için de bebek tarhanası vs almaya gerek kalmıyor:)

Gözünüz korkmasın ben yapamam demeyin, mutlaka deneyin. Ölçüsü tam tutan her yıl yapacağınız bir tarif olacak şimdiden söyleyeyim.

TARHANA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 kilo süzme yoğurt
  • 4 kilo kırmızı biber
  • 2 kilo domates
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı nane kurusu
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 su bardağı nohut
  • 6 kilo un (Tam buğdayla da yapabilirsiniz)

TARHANA NASIL YAPILIR?

✔️ 1 gün önce nohutu geniş bir kaba koyup üzerine ılık su dökün. Kapağı kapalı bir şekilde bekletin.
✔️ Ertesi gün nohutun suyunu süzüp yıkayın ve haşlayın. İyice yumuşaması lazım. Haşlanan nohutu yine süzüp blenderdan geçirin.
✔️ Kırmızı biberi, soğanı ve domatesi de iri iri doğrayıp ayrı ayrı robotta çekin ve tencereye koyup yumuşayana kar pişirin ve soğumaya bırakın.
✔️ Kocaman bir legen lazım:) Nohutu diğer malzemelerle karıştırıp elinizle güzelce yoğurun. İyice özdeşleşmesi lazım.
✔️ Mayalı hamur gibi 3 gün ara ara tekrar yoğurarak havasını alın.
✔️ 3 gün sonra sofra bezini serin. Yapışmaması için her yerine un serpin.
✔️ Kaşık kaşık hamurdan sofra bezine dökün.
✔️ 5 saat sonra kaşıkla döktüğünüz her parçayı ters çevirin. Bu sayede dah açabuk kuruyacaklardır.
✔️ İki tarafı da kuruyunca küp şeker boyutunda daha da küçültün elinizle.
✔️ 1 gün sonra kolayca ufalanacaktır. Elinizle ufalayın.
✔️ Kuruyan tarhanayı blenderdan geçirin.İstersenz en son elekten tekrar geçirin.
✔️ Tepsiye döküp gölgede (önemli) 10 gün tamamen kurumasını sağlayın.
✔️ Daha sonra kavanozlara koyup güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Tüm kış yiyeceğiniz hazır çorbanız hazır...

Size bir de özellikle kışın sık sık yaptığım domates soslu tarhana çorbası tarifimi vereyim..

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Tarhana sevmeyenlere tarhanayı sevdiren tarif: Domates soslu tarhana çorbası tarifi

Yemek Tarifleri Haberleri