Kantalup Kavunun Sağlığa Faydaları
Diğer bitkiler gibi kavunlar da sağlık açısından eşsiz besin ögelerine sahiptir. Bunlar arasında lif, niasin (B3 vitamini), B6 vitamini, folat (folik asit) ve A vitamini bulunurken, sodyum, yağ ve kolesterol oranı ise kavunlarda düşüktür. Kavunlar manganez gibi güçlü antioksidanlara da sahiptir. Bu sayede sağlıklı bir cilt için bize yardımcı olurken aynı zamanda akciğer ve ağız kanserlerine karşıda bizi korur.
Kavunlar, vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Kavunlarda bulunan C vitamini değeri yaklaşık olarak 100 gramda 36 miligram seviyesindedir. Bunların yanı sıra kavun harika bir potasyum kaynağıdır. Kavunun içinde bulunan potasyum minerali de kalp atış hızının ve kan basıncının kontrol edilmesinde büyük rol oynar. Felç ve koronere (kalp hastalıkları) karşı korumada yardımcıdır. Kavun meyvesinin içinde beta-karoten (provitamin), lutein, zeaksantin (C vitamini), flavoneid ve antioksidanlar bol miktarda bulunur.
Kavun meyvesi içerisinde yüksek miktarlarda Fruktoz şekeri bulundurur. Bu yüzden ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı derecede tüketilmesi vücut ve bağırsak sağlığında tehlikeler meydana getirebilir. Kavunlar, bağırsak mikrobiyomunuz üzerinde zararlı etkileri olabilecek bitki proteinleri ve lektinleri içerisinde bulundurur. Bu zararlardan kaçınmak için kavunların tüketilmeden önce kabuklarından ve çekirdeklerinden arındırılması gerekir.
Kantalup Kavun Besin Değerleri
- Kalori: 34
- Toplam yağ: 0.19 g
- Doymuş yağ: 0,05 g
- Trans yağ: 0 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 16 mg
- Toplam karbonhidrat: 8,16 g
- Diyet lifi: 0,9 g
- Şeker: 7,86 g
- Protein: 0,84 g
- A vitamini: 169 µg
- C vitamini: 36,7 mg
- Kalsiyum: 9 mg
- Demir: 0,21 mg
Kantalup Kavunlar Üzerinde Yapılan Bilimsel Çalışmalar
Bir çalışma, kantalup kavunların ballı kavunlara göre% 60 daha fazla β-karoten içerdiğini belirledi.
Kavun içinde bulunan süperoksit dismutaz (hücreleri onaran ve vücuttaki en yaygın serbest radikal olan süperoksitin neden olduğu hasarı azaltan bir enzim) aktivitesini değerlendirmek üzere yapılan bir araştırmada ise, kavundaki antioksidan ve antiinflamatuvar özelliklerin, süperoksit dismutaz aktivitesine önemli derecede yardımcı olduğu rapor edilmiştir.
Başka bir bilimsel çalışmada da kavunun meme kanseri riskini düşüren birkaç meyveden bir tanesi olduğu rapor edildi.