Hazımsızlık bir hastalık değildir. Yemek yeme ve icecek tüketimi sonrasında ağrılarla kendini gösteren bir semptom topluluğudur. Sürekli tekrarlanması yaşam kalitesini düşürür. Pek çok mide rahatsızlığı; yanlış beslenmeden ve besinlerin yanlış kombinasyonundan oluşur. İyi sindirilmemiş besinler; midede yanma, gaz , reflü gibi sorunlara yol açar. Ayrıca sindirilmemiş besinler kanı asidik hale getirip hastalık riskini artırır.
Besinlerin hazım süreleri nedir?
"Hangi yemek midede ne kadar süre kalır" bunu bilip öğünler buna göre ayarlanmalıdır.
- 1 saatte hazmedilenler: Su, çay, kahve
- 2 saatte hazmedilenler: Süt, kakao, yoğurt, beyaz ekmek, muz, müsli/cornflakes tarzı kahvaltılık tahıllar, hafif sebze, prinç/pilav, alabalık
- 3 saatte hazmedilenler: Ekmek, kek, patates, yumurta, et, tavuk, sebze, elma
- 4 saatte hazmedilenler: Sosis, salam, biftek, fındık-fıstık
- 5 saatte hazmedilenler: Kabuklu yemişler, kızartmalar, patates kızartması
- 6 saatte hazmedilenler: Pastırma, mantar, ton balığı
Hazımsızlık (Dispepsi) belirtileri nelerdir?
Dispepsi olarak da bilinen Hazımsızlık bir hastalık değildir. Belirtiler oldukça yaygın olup şiddeti değişebilse de hemen herkeste aynı şekilde görülmektedir.
En sık görülen hazımsızlık belirtileri;
- Karın ağrısı
- Aşırı tokluk hissi
- Üst karın bölgesinde şişlik
- Ağız yoluyla gaz çıkarma (geğirme)
- Midede aşırı doluluk hissi
- Mide yanması
- Reflü
- Mide bulantısı ve kusma
Hazımsızlığa ne iyi gelir? Nasıl beslenmelisiniz?
Yaşam tarzınızdaki yapacağınız değişikliklerle hazımsızlık şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
- Sabah kahvaltıdan 30 dakika önce ballı limonlu su için.
- Mideyi çok fazla doldurmayın.
- Mümkünse akşam 6'dan sonra su, çay, kahve hariç herhangi bişey yemeyin.
- Yemekleri çok çiğneyin ve yavaş yiyin. Her bir lokmayı 15-20 kez çiğneyin.
- Yeterli lif tükettiğinizden emin olun.
- Posalı besinler tüketin.
- Haftada iki gün baklagil, iki gün sebze, iki gün glutensiz tahıl tüketerek dengeli beslenin.
- Yemeklerden 30 dk önce ve yemeklerden 30 dakika sonra su için . (Yemek esnasında su tüketmeyin)
- Yemeklerden 30 dakika önce yeme-içmeyi kesin.
- Yemeklerden hemen sonra meyve tüketmeyin.
- Meyveleri ya kahvaltıda öğün olarak yada aç karna ara öğün olarak tüketin.
- Bir besin sindirilmeden diğer besini tüketmemelisiniz. Besinlerin sindirilme durumuna göre beslenin. Örneğin meyve 30 dakikada, sebze 2 saatte, baklagil 4 saatte, et 5-6 saatte sindirilir. Öğünler arasını buna göre ayarlayın.
- Protein ve karbonhidratları beraber tüketmeyin. Örneğin etin yanında yoğurt, ayran tüketmeyin.
- Günlük rutininize az da olsa egzersiz ekleyin. Günlük 30 dakika yürüyüş en iyi egzersizdir unutmayın.
Hazmı kolaylaştıran besinler nelerdir?
- Ev yapımı yoğurt
- Tam tahıllar
- Muz balık
- Zencefil
- KimyonPancar
- Avakado
- Zencefil
- Fermente turşu en yaygın bilinen besinlerdendir.
Eğer şikayetleriniz hala devam ediyorsa şiddetli hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız doktora muayene olunuz.
Hazımsızlık problemi için nane yağı ve zencefil çayı içebilirsiniz.
Özellikle zencefil anti-inflamatuardır. Mide bulantılarını hafifleterek sindirim sistemindeki yiyeceklerin hareket etmesine yardımcı olur ve karın ağrısı şikayetlerini azaltır. Zencefil çayı ile ilgili detaylı bilgi için "Zencefil çayının faydaları nelerdir, kimler tüketmemelidir? Zencefil çayı nasıl yapılır?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.