Romatoid artrit olarak ta bilinen iltihaplı romatizma nedir?
30 ile 50 yaş aralığında daha sık görülen iltihaplı romatizmanın kadınlarda görülme durumu daha yaygın.
Romatoid artrit, eklem hareketlerinde kısıtlılık, eklem bozuklukları şeklinde ortaya çıkmaktadır. En çok el ve ayaklardaki eklemleri etilemekte birlikte, bazı durumlarda gözler, deri veya akciğerler gibi organları da etkileyebilir.
Eklemlerde uzun süre tutukluk iltihaplı romatizma için bir hastalık belirtisidir. Eklemlerdeki tutukluk genellikle sabah saatlerinde başlayıp iki saate kadar devam edebilir. (Malesef tüm gün devam ettiği durumlar da olabilmektedir.).
İltihaplı romatizmanın belirtileri;
- Halsizlik
- Nedensiz kilo kaybı
- Uzun süren karın ağrıları
- Eklemlerdeki şekil bozuklukları
- Sabah uyanınca ayak,baka, el ve kollarda yaşanan tutulmalar
- Eklemlerde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişme
- Kronik ishal
İltihaplı romatizma neden olur?
İltihaplı romazizma, otoimmün bir hastalıktır.
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırdığı bir durumdur. Bağışıklık sistemi normalde bakteri ve virüs gibi mikroplara karşı koruma sağlar ve hemen savunma hücrelerini devreye sokar. Otoimmün bir hastalıkta ise bağışıklık sistemi vücudun eklemler, cilt gibi çeşitli doku ve organlarını yabancı olarak algılar ve iltihap gönderir. Enflamasyon uzun bir süre devam ederse, eklemde hasara neden olabilir. Bu hasar, genellikle meydana geldikten sonra geri alınamaz.
- İltihaplı romatizma, genetik yatkınlığı olan bir hastalıktır. Kişinin birinci derece yakınlarında varsa kişinin iltihaplı romatizma olması daha olasıdır.
- Yaşın ilerlemesiyle görülen kemik erimesi iltihaplı romatizmaya neden olabilir.
- Zararlı mikroorganizmaların meydana getirdiği vücut iltihaplanmaları da iltihaplı romatizma hastalığına neden olabilir.
- Kadınların; hamilelik,emzirme dönemi, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlik iltihaplı romatizmayı tetiklemektedir.
- Sigara alışkanlığı, iltihaplı romatizma riskini artırabilir.
- Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsi yaşam iltihaplı romatizma riskini artırabilir.
İltihaplı romatizma (Romatoid artrit) nasıl teşhis edilir?
Erken evrelerde hastalığın teşhisi kolay değildir. Hastalığın teşhisi için tek bir test yoktur. Doktor muayene sırasında hastanın eklemlerindeki şişlik, kızarıklık kontrol edilir, eklemlerdeki refleksler ve kas gücü kontrol edilir. Eğer gerekirse kan testi yapılır.
Kan testlerinin yanı sıra eklemlerdeki romatoid artritin zaman içinde ilerlemesini takip etmek için röntgen kullanılabilir. Yine manyetik rezonans (MRG) ve ultrason testleri bireyin vücudundaki hastalığın şiddetinin doktor tarafından değerlendirilmesine yardımcı olabilir.
Romatizma tanısında çok sayıda test kullanılmaktadır. Bunlar içinde son dönemde en etkin olanlar CCP, RF IgA, RF IgG, RF IgM’ dir. CCP, romatizmal durumlardan romatoid artrit tanısı için en önemli testlerin başında gelmektedir. 3.jenerasyon CCP ise, duyarlılığı en yüksek CCP testidir.
İltihaplı romatizmada yaygın olarak görülen anormal kan testleri şunları içerir:
- Anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayısı)
- Romatoid faktör (RA'lı hastaların yaklaşık% 80'inde, artritin başlangıcında% 30 kadar azında bulunan bir antikor veya kan proteini)
- Siklik sitrüline peptidlere (protein parçaları) veya kısaca anti-CCP'ye karşı antikorlar (RA'lı hastaların% 60-70'inde bulunur)
- Artmış eritrosit sedimantasyon hızı (RA'lı hastaların çoğunda eklemlerdeki iltihaplanma miktarını doğrulayan bir kan testi)
İltihaplı romatizma için romatoloji uzmanına muayene olabilirsiniz
İltihaplı romatizma (Romatoid artrit) nasıl tedavi edilir?
Kaynak: rheumatology.org