Mevsimlerin değişmesinin kainat üzerinde etkileri vardır. Kışın ağaçların yapraklarının döküldüğü, toprağın kuruduğu zaman diliminden, ilk baharda toprağın nemlenmesi ve ağaçların yeniden can bulması ile kainat yeniden şekillenir, dirilir. İnsan ruhu da tıpkı evrende ki bu diriliş gibi canlanmaya ihtiyaç duyar. İbadetler bu dirilişin adımlarıdır. Bazı zaman dilimleri ise, tıpkı bir bahar gibi manevi dünyamızı yeşertmeye, ruhumuzun ihtiyacı olan ibadetleri hatırlatmaya gelir. Hicri yılbaşı içerisinde bulunan ve Peygamber Efendimiz’ in üzerinde sıkça durduğu bir zaman dilimi olan Muharrem ayının ilk günleri, aşure günü olarakta bilinen Muharrem ayının 10. Gününde ise dünya kurulduğundan bu yana bir çok mucize olayların olduğu rivayetler arasında yer almaktadır.
Aşurenin; arapça da sayı olarak on manasına gelen “aşera” kelimesinden geldiği bilinmektedir.
Bu güne özel yapılacak ibadetler ve bazı rivayetlerde bahsi gecen uygulamalar ise son derece önemlidir. Muharrem ayının 10. Günü yapılması makbul uygulama ve ibadetleri sizler için bir araya getirdik. İşte aşure gününde yapılacak olan ibadet, uygulama ve bu günde meydana gelmiş olaylar.
Rivayetlere göre aşure gününde
✔️ Adem aleyhisselam'ın tövbesi kabul olmuştur.
✔️ Yunus as balığın karnından kurtulmuş.
✔️ Eyüp as hastalığından şifaya kavuşmuş.
✔️ Hz İdris göğe yükselmiş.
✔️ İbrahim as ateşten kurtulmuş.
✔️ Yakup as oğlu Yusuf as’ a bugünde kavuşmuş.
✔️ Hz İsa doğmuş ve aynı günde göğe yükselmiş.
✔️ Nuh as’ın gemisi Cudi dağına bugünde oturmuştur.
Bugünün önemi İslam dininde oldukça fazladır. Efendimiz as “Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur." [Şir’a] "Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” buyurmuştur.
Peki bu günde neler yapmalı, nasıl ibadetler etmeliyiz?
✔️ Aşure gününü oruçlu olarak geçirmek çok faziletlidir.
✔️ Sabah namazı vaktinde, veya gün içerisinde ikindiye kadar gusül abdesti almanın, hastalıkların önüne geçtiği rivayet edilir.
✔️ Erzak alışverişi yapmak (özellikle taneli yiyecekler almanın berekete vesile olacağına inanılır, fasulye ,nohut pirinç ,nar gibi)azar azar da olsa, alışveriş yapılmalıdır.
✔️ 10 kişiye selam vermek sevabı bol amellerdendir.
✔️ Sadaka vermek büyük belaların önüne geçer.
✔️ Ayrıca bol bol istiğfar etmek, Peygamber Efendimiz’e salavat okumak, dilimizi boş bırakmamak gerekir.
✔️ Gün içerisinde malayanî konuşmak yerine sukütla iç alemimize dönmeye çalışmak.
✔️ Tüm bunlarla birlikte yasin suresi, bol bol Fatiha ve ihlas süreleri okuyarak bütün peygamberler ve ahirete göçmüş müminlerin ruhuna hediye etmek.
Böylelikle bu güzel günün tüm faziletlerinden faydalanmak, ömrümüze yayılan bir berekete vesile olacaktır.
2021 yılında aşure günü ne zaman?
Bu sene aşure günü olarak bilinen Muharrem ayının 10. Günü
18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk gelmektedir.