Türk kahvesi, Türkiye, İran ve Yunanistan da dahil olmak üzere Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan bir kahve çeşididir. İnce öğütülmüş kahve çekirdeklerini suyla (ve genellikle şekerle) birleştirerek ve bu karışımı kaynama noktasının hemen altında köpüklenme aşamasına getirerek hazırlanır.
Türk kahvesi, telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.
Hafif kavrulmuş Türk kahvesinde 50, orta kavrulmuş kahvede 59 ve çok kavrulmuş kahvede 65 farklı tat ve koku maddesi bulunur.
- En iyi türk kahvesi bakır cezvede ve odun ateşinde yapılır.
- Lezzetli bir Türk kahvesinin olmazsa olması kahvenizin taze ve ince çekilmesidir.
- Kahvede kullanılan suyun soğuk ve içme suyu olması gerekir.
- İyi bir kahve kısık ateşte uzun sürede pişer.
- Küp şeker daha zor eriyeceği için toz şeker tercih edin.
- Kahve pişerken karıştırmayın.
KAHVENİZİ NASIL ALIRDINIZ?
Az şekerli kahve için yarım çay kaşığı toz şeker, orta şekerli kahve için 1 çay kaşığı şeker, şekerli kahve çin 1 silme tatlı kaşığı şeker kullanabilirsiniz.
Gelelim lezzetli bol köpüklü Türk kahvesi yapımına...
- Cezveye her bir türk kahvesi fincanı için 1 tepeleme tatlı kaşığı kahve dökün.
- Üzerine kişi sayısı kadar içme suyu ilave edin.
- Ocağın altını açmadan önce malzemeleri güzelce karıştırın.
- Kısık ateşte karıştırmadan pişirin. (Başından ayrılmayın)
- Köpükler oluşunca her bir fincana kaşık yardımıyla köpükleri alın.
- İkinci kez ocağa yine alıp tekrar kaynamasını sağlayın. Eğer köpükler tekrar oluşmuşsa kaşıkla yine fincanlara alabilirsiniz.
- Daha sonra cezveyi tek bir noktadan yavaşca fincanlara dökün.
- Bekletmeden sıcak sıcak servis edin. Lokum/çikolata ve su/soda ile servis edebilirsiniz.
Günde 2 fincandan fazla tüketmeyin.