Mide ekşimesi sık sık yaşanan sorunlardandır ve hayat kalitesini düşürür. Mide ekşimesini, mide asidinin yemek borusuna geri akışı olarak tanımlayabiliriz ve genellikle beslenme ile ilgilidir.
Kurban bayramın yaklaşıyor. Etler, tatlılar, çikolatalar derken fazla ve karışık yemek hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarına neden olabiliyor. Neyse ki, mide ekşimesini azaltan veya hafifleten yiyecekler var.
Mide yanmasını iyileştirebilecek ve hafifletebilecek gıdalara bir göz atalım.
Tam Tahıllar
Tam tahıllar, tohumun tüm kısımlarını (kepek, tohum ve endosperm) tutan tahıllardır. Diğer tahıllarla karşılaştırıldığında, lif, B vitaminleri, demir, folat, selenyum, potasyum, magnezyum açısından daha zengindirler.Sindirimi destekleyen sağlıklı lifler içerirler. Daha uzun süre tok tuttukları için aşırı yeme riskini azaltırlar.
Zencefil
Zencefil, doğal anti-inflamatuar özelliklere sahip olup sindirime yardımcı olur. Birçok insan mide rahatsızlığını ve hazımsızlığı gidermek için sıkça kullanır. Zencefili çorbalardan salatalara sıkça kullanın.
Meyve ve Sebzeler
Hemen hemen tüm meyve ve sebzeler mide asidini azaltır. Kök sebzeler ve yeşil sebzeler lif bakımından yüksektir. Lifli yiyecekler tok tutar ve aşırı yeme isteğini azaltır.
Ancak bazı meyve ve sebzeler mide ekşimesine neden olabilir. Sarımsak, düzenli olarak gastrointestinal sorunlar yaşamayanlarda mide ekşimesine ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Sarımsak ve soğan mide ekşimesine yol açabilecek asit üretimini uyarır. Hem sarımsak hem de soğan çiğ olduklarında daha güçlüdür, ancak bazıları onları pişirdikten sonra mide ekşimesi yaşar.
Beslenmenize tatlı patates, havuç, pancar, kuşkonmaz, brokoli ve yeşil fasulyeyi eklemeyi unutmayın.
Yoğurt
Yoğurt mucizevi bir besindir. Bağırsak sağlığı açısından önemli olan probiyotik içerdiği için beslenmenize ekleyin ve düzenli yoğurt tüketin. Kendi ev yoğurdunuzu mayalayın.
Yağsız proteinler
Kızartma yerine fırınlanmış, haşlanmış ya da ızgarada pişirilmiş yiyecekler tercih edin. Yağlı yemek yemek reflüye neden olabilir.
Baklagiller
Baklagiller yağ oranı düşük olup kolesterol içermezler. Folat, potasyum, demir ve magnezyum gibi besinler açısından zengindirler. Lif oranı yüksek olup faydalı yağ içerirler. İyi bir protein kaynağı ve daha fazla yağ ve kolesterol içeren etin yerine geçtikleri için vejeteryanlar tarafından da tercih edilir..
Kuruyemiş
Badem, yer fıstığı, chia, nar ve keten tohumu gibi yiyecekler mide ekşimesin iyi gelir.
Sağlıklı yağlar
Çok fazla yağlı yiyecekler yemek reflüyü tetikler. Yağ, kalp ve beyin sağlığı için gereklidir, ancak avokado, zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağları tüketmek gerekir.
Hatırlatmakta fayda var: haftada ikiden fazla mide ekşimesi yaşıyorsanız GÖRH adı verilen daha ciddi bir durumunuz olabilir.Mutlaka doktora başvurun.