Erkek kısırlığı, düşük sperm sayısı, düşük hareketlilik veya morfoloji, tıbbi durum, genetik / kromozomal anormallik gibi faktörlere bağlı olabilir.
Araştırmalar, D vitamini düzeylerinin üreme sağlığındaki rolünü incelemiş ve D vitamininin üreme sağlığı için oldukça önemli olduğunu keşfetmişler.
D vitamini seviyelesinin testosteron seviyeleri ve doğurganlıkla yakın ilişki halinde olduğunu belirten araştırmacılar D vitamini eksikliği olan erkeklerde sperm üretimi ve kalitesinin düşük olduğunu belirtiyor. Ayrıca folikül uyarıcı hormonun (FSH) salgılanmasını engelleyen bir gonadal hormon olan inhibin B seviyeleri de D vitimini yönünden zayıf olan kişilerde görülüyor.
Danimarka'da kısır erkekler üzerinde yapılan bir araştırmada, D vitamini takviyelerinin sperm kalitesini ve hormonal dengesizlikleri iyileştirip iyileştiremeyeceğini inceledi. 307 erkek üzerinde yapılan bu araştırmada kan ve sperm örnekleri alınarak karşılaştırmalar yapıldı. Çalışmaya seçilen erkekler D vitamini seviyesi 20 ng/ml altında olanlardan oluşmaktaydı.
Rastgele olarak ayrılan iki grubun birine 150 gün boyunca günlük 1.400 IU vitamin D3 ve 500 mg kalsiyum uygulandı. İkinci gruba ise sadece plasebo hapı verildi. D vitamini seviyeleri başlangıçta ortalama 14 ng/ml idi. Plasebo grubu 5 ayın sonunda ortalama 17.2 ng/ml'lik bir D vitamini oranına sahip olurken, takviye alan grupta bu oran %30 artış gösterdi. Sperm kalitesinde ise herhangi bir değişiklik gözlenmedi.
Bununla birlikte, D vitamini grubundaki çiftlerin toplam % 7,3'ü doğal gebelik elde ederken, plasebo grubundaki ise bu oran % 2,4'te kaldı.
Serum inhibin B seviyeleri, D vitamini grubundaki erkeklerde plasebo grubuna göre 49 pg/ml daha yüksek olarak ölçüldü. Ayrıca, D vitamini takviyesi alan erkeklerde sperm sayısının plasebo gruba göre daha yüksek olduğu raporlandı.
İlginizi çekebilir