Bursa'ya özel bir lezzet: Cennet Künkü tatlısı nedir, nasıl yapılır? İşte tarifi

Bursa'ya özel bir lezzet: Cennet Künkü tatlısı nedir, nasıl yapılır? İşte tarifi
Türk Mutfağında şerbetli tatlıların yeri ayrıdır. Sizler için Bursa ilimize ait ve az bilinen bir tarif paylaşacağız. Cennet Künkü Tatlısı tarifi ve püf noktaları.

Bursa denince akla ilk İskender gelse de Cennet Künkü tatlısını da es geçmemek lazım, efsane bir tatlıdır. Bursa'nın yöresel tatlılarından biri olan Cennet Künkü, özel günlerin olmazsa olmazıdır ve her daim sofralarda yerini alır.

Cennet künkü (Cendere Baklavası) bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında yer alır. Geleneksel Bursa kültürü içinde özellikle düğün hazırlıkları sırasında kız evi tarafından yapılarak erkek evine gönderilir. Nişan bohçasına Cennet Künkü konur, ayrıca bayram ve özel günlerde yapılarak konuklara ikram edilir.

Bu tatlıyı ne zaman yapsam Bursa'yı ziyaret etmiş gibi oluyorum. Eğer sizler de yapmak isterseniz tarifi burada.

CENNET KÜNKÜ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta
  • 2 yumurtanın kabuğu küllü su ( 1 su bardağı soğuk suya 1 tatlı kaşığı odun külü)
  • Yarım çay bardağı karbonat
  • 3 damla limon suyu
  • 3 bardak un

Şerbeti için

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı soğuk su
  • 2 damla limon suyu

* Kullanılan bardakların ölçüsü 200 ml

Kızartmak için sıvı yağ

CENNET KÜNKÜ TARİFİNİN YAPILIŞI

✔️ Her şeyden önce şerbeti hazırlayın. Tencereye şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika kaynatıp içine 2 damla limon sıkın ve ocağın altını kapatın. Şerbetin buz gibi soğuk olması önemli. Bu nedenle ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırın.

✔️ Odun külünü etrafınızdaki fırınlardan bile kolaylıkla bulabilirsiniz. Hamuru yoğurmadan önce 1 su bardağı soğuk suya tatlı kaşığı odun külü koyup karıştırın ve yarım saat bekletin. Başlangıçtaki çamur görüntü sizi korkutmasın, küller dibe çökücektir. Biz üzerindeki suyu hamur için kullanacağız.

✔️ Yarım saat sonra yoğurma kabına unu koyun. 2 adet yumurtayı kırın. Yumurtayı kırarkan dikkat etmeniz gereken bir şey var. Yumurtayı ölçü olarak kullanacağımız için ucundan kırmanız gerekiyor. Kırdığınız yumarta kadar yani 2 yumurta kadar küllü sudan ekleyin. Karbonatı koyun. Karbonatın üzerine de limon suyunu döküp yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru mümkünse 15 dakika dinlendirin.

✔️Hamuru iki bezeye bölün. Bezelerden birini tezgaha un dökerek incecek açın. 2 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. İş şimdi başlıyor... Yağı tavaya koyup ısıtın. Şeritleren birini elinize alın. Çatala enucunu geçirin ve kızgın yağa batırın. Çevire çevire döndürerek rulo yapın. Her tarafı nar gibi kızarınca soğuk şerbeti direk atın. Siz diğer ruloyu kızartırken biraz şerbette beklesin. Daha sonra servis tabağına alabilirsiniz.

Üzerine kaymak ve iri çekilmiş ceviz ile servis edebilirsiniz.

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler