Boyoz'un 600 yıllık geçmişi var. İzmirlilerin haşlanmış yumurta ile bayılarak yediği bir lezzet. Şimdilerde "gece boyozu" da çıkıyor, midesi hazınan boyozcuya koşuyor. Ispanaklısı, zeytinlisi,mercimeklisi, çikolatalısı hatta enginarlısı bile var
Boyozun aslında malzemesi bildiğimiz un, su, tuz ve şekerden oluşuyor. Bol tereyağı tezgahta oklavasız elle çarşaf gibi çeke çeke incecik açılan efsane bir lezzet. Baştan söyleyelim bu tarif diyet bozdurur.
İşte vazgeçilmez boyozun detaylı tarifi...
İZMİRİN MEŞHUR BOYOZ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 4 su bardağı tepeleme un
- 1.5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Aralarına sürmek için oda sıcaklığında yumuşamış 250 gr tereyağı
İZMİRİN MEŞHUR BOYOZ TARİFİ NASIL YAPILIR?
✔️ Unu tezgaha alın. Ortasını havuz şeklinde açıp tuzu, şekeri ve suyu ekleyip yanlardan unu ala ala 5 dakika kadar hamuru güzelce yoğurun. Hamuru streç filme sarıp 1 saat normal oda sıcaklığıda dinlendirin.
✔️ Tezgahı çok az sıvı yağ ile yağlayıp 6 bezeye ayırın. Üzerini streç filmle kapatıp 10 dakika dinlendirin.
✔️ Elinizle hafif bastırıp pasta tabağı büyüklüğüne getirin. Bezelerin aralarına bolca oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı sürün. 6 kat bezeyi bir servis tabağına koyup üzerini streç filmle kapattıktan sonra 1 saat dinlendirin.
✔️ Tezgahı hafif sıvı yağ ile yağlayıp hamuru eze eze genişletebildiğiniz kadar elinizle genişletin. Belli bir büyüklüğe ulaşınca çarşaf gibi esnete esnete elinizle büyük bir tezgahta inceltin. Kenarlardan ortaya doğru katlaya katlaya küçültün. Tepsi boyutunda bir hale getirin. Artık rulo yapabiliriz. Geniş kısımdan başlayıp rulo yapın.
✔️ Ruloyu 12 eşit parçaya bölün. Bezelerin üzerini streç filmle kapatıp 30 dakika dinlendirin.
✔️ Artık fırın tepsisine yerleştirebiliriz. En son elinizin tersiyle 4 parmağınızı bastırın
✔️ Bu şekilde 1 saat dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.