Siz de kısırı her daim yiyenlerden misiniz bilmiyorum ama ben her gün olsa her gün yerim. Hele hamileyken kaç kilo ince bulgur tükettiğimi söylemeyeyim bile:) Hatay'lı arkadaşımda yediğim ve tarifini aldığım Hatay usulü kısır ise favorim. Gece bile kalkıp yapmışlığım var bunu...
Kısırın yöresi mi olur demeyin, gerçekten oluyor. Hatay kısırının lezzeti diğerlerinden biraz farklı, çiğ köfte gibi oluyor.
Hatay kısırı ıslatılıp bulgur şişirilmeden yapılıyor. Ben bazen kolaya kaçıp ıslatıyorum ama vaktiniz varsa yoğurarak şişirme tekniğini kullanın lezzetini ikiye katlarsınız benden söylemesi.
Daha önce Hatay usulü kısır yemediyseniz mutlaka tarifi bi kenara not edin. İlk yapılacaklar listenizde olsun. Beğeneceğinizi umuyorum.
Bir bilgi daha ekleyeyim, genel kültür olsun. Hatay'da kısıra sarma içi de diyorlar:)
HATAY USULÜ ORJİNAL KISIR TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 3 su bardağı kısırlık ince bulgur
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı nar ekşisi
- 2 su bardağı su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 demet nane
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze soğan
HATAY USULÜ ORJİNAL KISIR TARİFİNİN YAPILIŞI
Öncelikle derin geniş bir tepsiye (ben çiğ köfte tepsisi kullanıyorum) ince bulguru koyun.
Salçayı da ilave edip 5 dakika güzelce yoğurun.
Daha sonra azar azar su ilave ederek yoğurmaya devem edin. Suyun bir anda dökülmemesi çok önemli. Toplamda 30 dakika yoğuruyorum ben. Bu sürede 2 su bardağı suyu tamamen bitiriyorum.
Baharatları ekleyip biraz daha yoğurun.
Nar ekşisini ilave edip tekrar karıştırın.
Zeytinyağını kontrollü bir şekilde ekleyin.
Nane, yeşil soğan ve maydanozu incecik doğrayıp yeşillikleri öldürmeden karıştırıp servis tabağına alabilirsiniz.
Servis Önerisi
Büyük yuvarlak bir servis tabağının ortasına kısırı yerleştirin. Kenarlarına domates, turşu, marul, limon dilimleri yerleştirin.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.