Harput köftesi, Elazığ'da düğünlerde, özel günlerde, iftarlarda yapılan meşhur yemeklerdendir. Sofraların vazgeçilmezi olan bu yemeğin yeri ayrıdır. Değirmenlerde çekilen bulgur ve satırla dövülen kıymadan yapılan bu eşsiz yemeğin olmazsa olmazı ise reyhan. Tavsaçn ve keklik etinden bile yapıyorlar.
10 sene önce komşuma gittiğimde ikram etmişti Harput Köftesini. O gün bugündür yapıp yapıp yiyoruz. Çocuklar için de besleyici değeri çok yüksek.
Sözü uzatmadan tarifimize geçelim...
HARPUT KÖFTESİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 300 gram yağsız dana kıyma (çiğ köftelik kıyma diye alabilirsiniz)
- 2 su bardağı köftelik ince bulgur
- 1 küçük boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı reyhan
Köfteyi yoğurmak için
- Su
Sosu için
- 1.5 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- Tuz
- 9 su bardağı su
HARPUT KÖFTESİ NASIL YAPILIR?
✔️ Varsa çiğ köfte tepsisinde yoksa geniş bir tepside yoğurmayı yapın.Tepsiye kıymayı, bulguru, tuzu, baharatları ve rendelenmiş(suyu sıkılmış) soğanı alıp 15-20 dakika yoğurun. Ara ara azar azar su ilave edin. Suyu bir anda dökmemek önemli.
✔️ Köfte macun kıvamana gelince yoğurmayı bırakabilirsiniz.
✔️ Köfteden minik minik bilyeler yapın. Elinizi hafif ıslatıp işaret parmağının yada orta parmağının uç kısmına sıkıştırıp tekrar şekli verin.
✔️ Tencereye sıvı yağı ve tereyağı alıp eritin. Salçayı ilave edip salçanın kokusu gidene kadar kavurun. Soğuk suyu ilave edin . Tuzunu ayarladıktan sonra kaynamaya bırakın.
✔️ Fokur fokur kaynayan suya köfteleri atın. 10 dakika kadar haşlanması yeterli oluyor. Ocağın altını kapatıp sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın