6 yıl önce gittiğim yemek kursu bana çok farklı lezzetler kazandırdı şüphesiz. Çok kıymetli ve maharetli:) ustamızla çok keyifli vakitler geçirdik. En güzel tarafıda yaptığımız yemekleri günün sonunda yemekti.
İşte o günlerden bana kalan en lezzetli tariflerden biri de Patatesli Velibaht. Bazlama arası patates kavurması gibi düşünün. Ama birlikte açılıyor. Yapılışını detaylı olarak anlatacağım.
Velibaht aslında bir çerkez böreği. Gözleme diye diyebiliriz Ilıbaht da deniyor bu böreğe. Gözlemeye benziyor. Yozgat, kayseri, Kırşehir civarlarında çokça yapılıyor. Yanına böl köpüklü ayranla yeniyor.
Bu lezzeti mutlaka ama mutlaka deneyin. Hemen tarifimize geçelim.
MAYASIZ PATATESLİ VELİBAHT TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 6 su bardağı un
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için;
- 5 orta boy patates
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
MAYASIZ PATATESLİ VELİBAHT NASIL YAPILIR?
✔️ Derin bir karıştırma kabına unu koyun. Ortasını havuz gibi açıp suyu dökün. Tuzu da ekleyip kenarlardan ortaya azar azar un alarak hamuru yoğurun.
✔️ Hamuru kapalı bir şekilde 1 saat dinlendirin.
✔️ Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup patates ezeceği yada çatalla ezip pürüzsüz kıvama gelmesini sağlayın.
✔️ Tavaya sıvı yağı koyup ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları da ilave edip kavurun. Salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Ezilmiş patatesleri ilave edin. Tuzunu ve baharatlarını ayarlayın. Soğumaya bırakın.
✔️ Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın.
✔️ Unladığınız tezgaha bezelerden birini koyun. Elinizle bastırın. Ortasına patatesli harçtan koyup yuvarlayın.
✔️ Yuvarladığınız bezeyi merdana ile pasta tabağı büyüklüğünde açın.
✔️ Kızgın yağsız tavada önlü arkalı pişirin.
✔️ Pişen börekleri servis tabağına alıp üzerlerini tereyağı ile yağlayın ve üst üste koyun.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.