Yapmanın Tam Zamanı! Şeftali İle Yapılabilecek 6 Farklı Kışlık Tarif

Şeftalinin zamanı geçmeden yapacağınız 6 farklı tarif paylaşaağız bugün. Rengiyle, lezzetiyle kendine hayran bırakanş eftaliyi tüm kış da afiyetle yiyebileceksiniz. Haydin şimdi tam zamanı...

KIŞLIK ŞEFTALİ KURUSU

Çayın kahvenin yanında harika bir atıştırmalık oluyor. Özellikle fındığın yanına çok yakışıyor:) Ayrıca şeftali kurusu ile hoşaf yapabilir, pastalarınızda da kullanabilirsiniz.

Şeftali kurutmak için öncelikle sert şeftali alın.

✔️ Şeftalileri yıkayın. Ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.

✔️ Dilimleyip (Çok da ince olmasın) yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kabukları altta kalacak şekilde dizin.

✔️ Güneş gören bir yere koyup 4-5 gün kurumasını sağlayın.

✔️ İsterseniz cam kavanoza koyabilir isterseniz buzdolabı poşetlerine koyup havasını aldırıp buzluğa kaldırabilirsiniz.

ŞEFTALİ REÇELİ

Püf noktalarına göz atıp hemen tarifimize geçelim. Şeker miktarı damak zevkinize kalmış. Dilerseniz şeftali ile şekeri aynı miktarda kullanabilirsiniz. Sert şeftali tercih edin mutlaka. Olgunlaşmış şeftaliden reçel yapmayın.Çekirdeğin olduğu kısımları bıcakla alırsanız rengi daha güzel oluyor.Mümkün olduğunca reçeli karıştırmayın.Karıştırma işlemlerinde tahta kaşık kullanmaya özen gösterin.Kaynayınca kevgirle oluşan köpükleri mutlaka alın.

  • 1.5 kilo şeftali (Çok yumuşamış olmamalı)
  • 1 kilo şeker
  • Yarım su bardağı Su
  • Çeyrek limon suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 çay kaşığı tereyağı ( köpürmemesi icin )

Yapılışına geçelim.

✔️ Şeftalilerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.

✔️ Geniş bir tencereye alıp tencerenin kapağını kapatıp 1 gece bekletin.

✔️ Ertesi gün orta ateşte kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca ocağın altını kısıp 15 dakika kaynatın. Kaynarken oluşan köpükleri kevgirle mutlaka alın.

✔️ Çok fazla karıştırmaya özen gösterin.

✔️ Ocaktan almadan önce tereyağını ve limon suyunu ekleyin. 5 dakika da bu şekilde kaynatıp ocağın altını kapatın.

✔️ Sıcak sıcak kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın. Kavanozun kapakları altta kalacak şekilde düz bir zemine yerleştirin.Ertesi gün vakumunu kontrol edip güneş görmeyen serin bir yere kaldırın.

BUZLUK İÇİN TAZE ŞEFTALİ

Sert şeftali tercih edin. Şeftalileri güzelce yıkayın. Kabuğunu soyup çekirdeğini çıkarın. Küp küp ya da dilim dilim doğrayıp bekletmeden buzdolabı poşetlerine koyun. Poşeti kapatıp buzluğa kaldırın. Komposto yapacağınız zaman kaynayan şekerli suya direk buzluktaki şeftaliyi ekleyip kaynatın. Soğuyunca pilavın yanında harika oluyor..

ŞEFTALİ PESTİLİ

  • 5 adet orta boy şeftali
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet limonun suyu ya da 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı dolu dolu buğday nişastası + 1 su bardağı su
  • İsteğe bağlı fındık, badem

Şeftali pestili nasıl yapılır?

✔️ Şeftalileri yıkayıp doğrayın. Üzerine çıkana kadar su koyun. İyice yumuşayana kadar pişirip süzgeçten geçirin. İsterseniz blenderdan geçirip süzgeçten geçirebilirsiniz. Pürüzsüz bir kıvam alması lazım. Daha sonra tekrar ocağa alıp kaynatın. Soğuk suyla açılmış nişastayı ve kontrol ederek şekerini ilave edin. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirin. Muhallebi kıvamın gelince ocaktan alın. Yağlı kağıt üzerine serip güneş gören bir yerde kurumasını sağlayın.

✔️ Hava çok sıcakken 1 günde pestilin üst kısmı kurumuş oluyor. Başka bir yağlı kağıda ters çevirip diğer tarafının da kurumasını sağlayın.

✔️ Pestili çıkarırken ıslattığınız bir bezden yardım alın çok pratik oluyor. Bir iki defa ıslatıp arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlayın.

✔️ Spatula ile pestili bezden ayırın. İstediğiniz büyüklükte kesip rulo yapın.

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU

Her bir litre kavanoza 2 büyük şeftali, 1 çay bardağı şeker ve kaynar su kullanacağız.

✔️ Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyun. Çekirdeklerine ulaşmadan 4 tarafından kesin. Çekirdeğe değen kısmı renki değiştirdiği için kullanmıyorum. O kısımları ben ayrıca kaynatıp meyve suyu yapıyorum o an içiyoruz. Şeftalilerin çok olgun olmaması lazım. Hafif sert şeftali konserve için çok uygun oluyor.

✔️ Kavanozları kaynar su ile yıkayıp kurumasını sağlayın. Sıfır kullanılmamış kapakları yıkayıp tencereye koyun. Üzerlerini gececek kadar su ekleyip 20 dakika kaynatın.

✔️ Her bir kavanoza 2 adet şeftaliyi küp küp doğrayıp yerleştirin.

✔️ Üzerlerine 1 çay bardağından 1 parmak eksik şeker dökün.

✔️ Suyu kaynatın. (Ben çay makinesinde kaynatıyıyorum, tencereyle uğraşmıyorum pratik oluyor)

✔️ Kaynamış suyu kavanozlara dökün.

✔️ Kavanoz kapağını temiz bir mutfak beziyle kurulayıp hiç beklemeden 3 ileri 1 geri tekniğiyle kapatın.

✔️ Kavanozun kapağı altta kalacak şekilde mutfak bezi koyduğunuz düz bir zemine koyup 1 gece bu şekilde bekletin.

✔️ Ertesi gün kapaklarını kontrol edip düz bir şekilde (kapakları yukarıda olacak şekilde) serin ve güneş almayan bir yere kaldırın.

ŞEFTALİ SUYU KONSANTRESİ

  • 3 kilo seftali
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 adet limon tuzu

✔️ Şeftalileri yıkayıp ortadan ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarıp iri iri doğrayıp tencereye koyun.

✔️ Susuz tencerenin kapağı kapalı bir şekilde kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra şeftaliler iyice yumuşayacaktır.

✔️ Blenderdan geçirip tekrar tencereye koyup.

✔️ Kıvamının koyulaşması için yaklaşık 40 dakika kısık ateşte kaynatın.

✔️ Kaynar kaynar şişelere koyup sıfır kapakla kapatın.

✔️ Kapağı alta gelecek şekilde 1 gece dinlendirin. İçeceğiniz zaman sulandırıp afiyetle için.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri