Bugün hemen hemen herkesin bayılacağı bir tarif paylaşacağız: Kete.
Kete yapmak zor gibi görünse de yapımı aslında kolaydır. Hamurunu incecik açmaya gerek yok aslında. Dinlenen ve yağlanan hamur o kadar kolay açılıyor ki sizi hiç uğraştırmıyor.
İç harcında kavrulmuş tereyağlı un gözünüzü korkutmasın. Verdiği lezzete inanamazsınız.
Sözü fazla uzatmadan damaklatları çatlatacak enfes tarife geçelim.
İÇLİ KETE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta (Bir tanesinin sarısı üzeri için)
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
Bezelerin arasına sürmek için;
- Oda sıcaklığında yumuşamış 3 yemek kaşığı kadar tereyağı
İç kısmı için;
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1.5 su bardağı un
- 1 çay kaçığı tuz
İÇLİ KETE NASIL YAPILIR?
✔️ Derin bir karıştırma kabına ılık suyu, sütü ve mayayı alıp karıştırın. Un hariç diğer malzemeleri de ekleyin. En son azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvmaında bir hamur elde edin.
✔️ 1 saat mayalandırmaya bırakın.
✔️ İçini hazırlayalım. Bunun için tereyağını ve sıvı yağını tencereye alıp eritin. Unu ve tuzu ilave edip unun kokusu çıkana kadar kavurun.
✔️ Hamuru 4 eşit parçaya ayırın.
✔️ Her birini çok ince olmayacak yuvarlak borcam büyüklüğünde açın.
✔️ Aralarına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ürün.
✔️ Üst üste koyup birlikte tekrar açın.
✔️ Hamuru küçük küçük karelere ayırın. 24 adet kare çıktı bende.
✔️ Karelerin ortasına bir tatlı kaşığı kadar soğuyan unlu karışımdan koyup bohça gibi sarıp ters çevirin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
✔️ Tepsi de 20 dakika mayalandırın.
✔️ Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün. Çörekotu, susam serpebilirsiniz.
✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.