Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi "Üzümlü ve kuru kayısılı hoşaf tarifi"

Hoşaflar ve kompostolar her daim sofralarınızı şenlendiren sağlıklı içeceklerden biri... Lezzet ve şifa deposu üzümlü kayısı hoşafını özellikle yeni doğum yapmış yakınlarınıza yapıp götürdüğünüzde çok makbule geçeceğinizden şüpheniz olmasın! Kayısı hoşafı, bol süt yapan içeceklerden biridir. İşte size tüm detaylarıyla üzümlü kuru kayısı hoşafı...

Komposto; taze meyvelerle, hoşaf ise kuru meyvelerle su da kaynatılarak yapılan bir içecektir. Hoşaf, Osmanlı saray mutfağından da sıkça tüketilen hoşaf, 1844 yılında basılan ilk yemek kitabı ’’Melceü’t Tabbah (Aşçıların Sığınağı)’da da yer almış olup bir çok meyveyle yapıldığı belirtilmiştir.

ÜZÜMLÜ KURU KAYISI HOŞAFI İÇİN MALZEMELER

  • Yarım su bardağı  çekirdeksiz sarı üzüm
  • 1,5 su bardağı kayısı kurusu
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 10 su bardağı  su 

ÜZÜMLÜ KURU KAYISI HOŞAFININ YAPILIŞI

  • Kuru üzümü yıkayıp derin bir tencereye alın.

  • Üzerine soğuk suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp üzümler yumuşayana kadar kaynatın. (Kaynamaya başlayınca yaklaşık 15 dk yeterli)

  • Kayısılarınız büyükse doğrayabilirsiniz. Kaynayan üzüm suyuna kayısıları ilave edin. Şekeri de ekleyip  5 dk kaynatıp ocağın altını kapatın.  Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakın. 

  • Hoşafınızı buzdolabında soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Meyvenin tadına bağlı olarak şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şekersiz besleniyorsanız şeker eklemeden de tüketebililirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri