Bafra diyince akla ilk gelen lezzetlerden biri de Bafra Pidesidir. Bu pidenin en önemli özelliği ince uzun açılması ve hafif yağlı bir kıymadan hazırlanmasıdır. Fırından çıkınca yörenin meşhur tereyağı ile yağlanır ve sıcak sıcak yenir. Çıtır çıtır bu lezzeti evde de yapmak isterseniz düşünmeden bu tarifi deneyin. Yanında çayla, ayranla enfes oluyor...
Bafra Pidesi için gerekli malzemeleri sıralayalım:
Hamur için;
- 6 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağından az sıvı yağ
- 2 su bardağı su
Kapalı pide için ;
- 500 gr kaburga ve kuzu koldan karışık kıyma
- 3 adet kuru soğan )
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Açık kıymalı pide için ,
- 1.5 adet soğan
- 4 adet yeşil biber
- 4 adet domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tutam kekik
Üzeri için: yumurta
Dışına sürmek için: tereyağ
Bafra Pidesinin yapılışına geçelim.
Tavayı 2-3 dakika ısıttıktan sonra kıymayı ekleyip karıştırarak kavurun. Etiniz yağsızsa bu aşamada yağ ilave edin. 4-5 dakika kavurduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip 3-4 dakika soteleyin. Tuzunu, karabiberini ilave edin. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
Diğer harcı hazırlayalım. Kıymayı karıştırma kabına alın. Minik minik doğradığınız soğanı, biberi ve domatesi ilave edin. Tuzunu, karabiberini, kekigi ve pul biberini ekleyin. Elinizle güzelce yoğurun.
Unu tezgaha eleyin. Ortasını havuz gibi açıp şekeri, suyu ve mayayı koyun. Karıştırarak aktifleşmesini sağlayın. Kenarlara yani unun üzerine de tuzu ekleyin. Mayanın üzerine sıvı yağı ilave edin. Yavaş yavaş hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur yumuşak ele yapışan bir hamur olmalı. Hamuru 5 dakika kadar yoğurduktan sonra üzerini kapatıp oda sıcaklığında 15 dakika mayalandırın.
Tezgaha varsa kepek unu serpin. Elinizi ıslatıp hamuru alıp toparlayın ve 6 bezeye ayırın.
Bezelerin üzerini kapatıp (tepsi olabilir) 15 dakika da bu şekilde mayalandırın.
Önce kapalı pide yapalım. Tezgaha yine kepek unu serpin. Elinizle merdane kullanmadan ince uzun bir şekilde parmak uçlarınızla açın. Kavrulan kıymalı harcı kenarlara çok gelmeyecek şekilde yayın. Bu arada fırını da 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Uç kısmından başlayıp kenarları ortaya doğru birleştirerek kapatın.
Varsa taşınız fırına yerleştirip fırının en altına koyup pideyi yerleştirin. (Üzerine hiç bir şey sürmeyin) Ortalama 7-8 dakikada pişiyor kontrol edin.
Şimdi açık pide yapalım. Bezeyi merdaneyle ince uzun ve biraz daha geniş bir şekilde açın. Çiğ kıymadan hazırladığınız harcı güzelce yayın. Kenarlardan hafif kıvırarak şekil verin. Ve fırında aynı şekilde pişirin. Fırın sıcak olduğu için sadece altını kapatın.
Kapalı pideler fırından çıktıktan sonra fırçayla fazla kebeğini alın ve tereyağı sürün.
Dilerseniz üst kısmı kesp yumura ekleyebilir, tereyağı sürebilirsiniz.
Açık pide de fırından çıkınca yumurta kırıp kenarlarını yağlayın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Harun Usta/ Derleme: Sağlıkhaberciniz