Lahana turşusu, yemeğin, kısırın, salataların yanına yakışan enfes bir lezzettir. Uzmanlar, kış aylarının sevilen sebzeleri arasında yer alan lahananın faydalarını sürekli anlatıyorlar. Kışın hastalanmamak için, bağışıklığı güçlendirmek için bol bol tüketmemiz öneriliyor. Gerçekten tam bir probiyotik kaynağı... Tam ölçülü lahana turşusunun tarifini sizler için detaylıca açıklayacağız. Pazarlarda lezzetli turşuluk lahanalar bolca varken mutlaka deneyin!
Öncelikle lahana turşusu yaparken turşuluk olan lahanalardan satın alın. Gevrek damarlı sert olan kısımlar turşuda çok lezzetli oluyor. Bu lahanalar pazarda sarmalık lahanadan daha ucuza satılıyor bilginiz olsun.
Lahana Turşusu için gerekli malzemeleri sıralayalım:
- 2.5 kilo lahananın beyaz kısmı
- 4 adet havuç
- 2 baş sarımsak (ortalama 20 diş)
- 10 adet acı biber
- 4 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 su bardağından 2 parmak az elma sirkesi
- 1 bağ maydonoz
- içme suyu
- 4 litrelik kavanoz
Lahana turşusunun yapımına geçelim:
✔️ Lahananın göbek kısmını bıcakla çıkarın. Beyaz sert kısımlarını ayırın. En dışındaki yumuşak olan kısımlarını turşuda kullanmayacağız. Bunlardan börek yapabilir, salatalara ekleyebilir ya da zeytinyağlı lahana yemeği yapabilirsiniz
✔️ Lahanaları yaprak yaprak ayırıp güzelce yıkayın.
✔️ İri parçalar halinde doğrayın.
✔️ Doğradığınız lahanaların üzerine tuz ekleyerek güzelce ovun. Üzerini streç filmle kapatıp 8-10 saat oda sıcaklığında bekletin.
✔️ 4 litrelik cam kavanozun tabanına 8-10 diş ayıklanmış sarımsağı ve 1 su bardağı elma sirkesini dökün.
✔️ Kavanozun yarısına kadar lahanaları yerleştirin. Aralara kabuğunu soyduğunuz ikiye böldüğünüz havuçları ve acı seviyorsanız acı biberleri ekleyin. Üzerine 12 diş sarımsak serpin.
✔️ Kavanozun kalanına lahanaları iyice basın.Kalan elma sirkesini ilave edin. (Yani 1 su bardağından 2 parmak eksik)
✔️ Kavanozun boğazına kadar içme suyu ekleyin. (Kaynatılmış soğutulmuş da olur)
✔️ Turşunun üzerine bolca maydanoz yerleştirin.
✔️ Kavanozu sıkıca kapatıp güneş görmeyen bir yerde 1 hafta saklayın.
✔️ Turşuyu açtıktan sonra elinizi kesinlikle değdirmeyin, maşayla alın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Ustadan Al Tarifi / Derleme: Sağlıkhaberciniz