Katmer tel tel görüntüsüyle yiyeni hayrete düşüren lezzetlerdendir. Genellikle odun ateşinde yapılan katmer, yemelere doyulmaz. Ama evde tavada da en yakın lezzeti yakalayabilirsiniz. Bugün sizlere ister kahvaltıya ister 5 çayına yapıp afiyetle tüketebileceğiniz bir katmer tarifi vereceğiz. Yanına sıcacık çay, peynir, zeytin ve reçel de varsa damaklarda derin bir iz bırakmacak emin olun.
Tavada katmer için gerekli malzemeleri sıralayalım;
➞ 4 su bardağından az beyaz un
➞ 1,5 su bardağı su
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için 150 gr eritilmiş tereyağı
Tavada katmer tarifinin yapılışına geçelim;
✔️ Yoğurma kabına suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Azar azar unilave ederek önce spatula ile hamuru toparlayın. Daha sonra elinizle yoğurarak ele hafif yapışan bir hamur elde edin.
✔️ Hamurun üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurun kıvamı sakız gibi olmalı.
✔️ Hafif unladığınız tezgaha hamuru alıp toparlayın ve 7 bezeye ayırın.
✔️ Tepsiye un serpip bezeleri tepsiye alın. Yapışmaması için çok az un döküp hafif bastırın. Üzerine poşet serpip 10 dakika dinlendirin.
✔️ Tezgaha bol un serperek ister merdane ister oklava ile tepsi boyutunda incecik açın.
✔️ Elinizle sağa sola havalandırarak fazla ununu silkeleyin.
✔️ Tereyağını eritin, yakmayın.
✔️ Ilıyan tereyağından 3-4 yemek kaşığı açtığınız yufkaya döküp her yerine fırçayla sürün. Bir ucundan başlayıp rulo şeklinde sarın.
✔️ İnce uzun ruloyu bir ucundan başlayıp gül böreği şeklinde dolayın.
✔️ Tüm bezeleri aynı şekilde hazırlayın.
✔️ Hazırladığınız hamurların üzerine bir poşet geçirip 1 gece buzdolabında bekletebilirsiniz. Vaktiniz yoksa da 10 dakika dinlendirmeniz yeterlidir.
✔️ Çok az unladığınız tezgahta gül böreği şeklindeki katmeri, merdaneyle kahvaltı tabağı boyutunda açın.
✔️ Hepsini aynı şekilde hazırlayın.
✔️ Tavayı yüksek ateşte ısıtın. Yağlamadan her iki tarafı kızarana kadar pişirin. Pişirirken ara sıra alt üst etmeyi unutmayın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Fatma'nın Mutfağından / Derleme: Sağlıkhaberciniz