Erzurum mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan Tatar böreği su böreğini andırsada kesinlikle farklı bir lezzet.
Hımmmm..... sıcak sıcak tereyağının kokusuyla aklınızı başınızdan alacak bu lezzeti bu akşam deneyemeye ne dersiniz?
Buyrun tarifimize...
ERZURUM TATAR BÖREĞİ İÇİN MALZEMELER
Hamuru için ;
- 1 yumurta
- 1,5 su bardağı ılık su
- 4,5 su bardağı un
- Tuz
Kıymalı harcı için ;
- 300 gram orta yağlı kıyma
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir tutam maydanoz
- Karabiber
- Tuz
Yoğurtlu sosu için ;
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
Üzerinin sosu için ;
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
ERZURUM TATAR BÖREĞİNİN YAPILIŞI
HAMURU HAZIRLAYALIM
- Öncelikle hamurunu yoğurtmaya başlayın. Bunun için derin bir kabın içerisine yumurtayı, suyu ve tuzu koyun.Azar azar un ekleyerek çok yumuşak olmayan bir hamur elde edin.
- Hamuru 4 parçaya ayırıp bezeler oluşturun.
- Bezelerin üzerine nemli bir mutfak bezi örterek 20 dakika dinlendirin. Bu sayede hamurunuz daha kolay açılacaktır.
- Açtığınız hamurların hafif kuruması için temiz bir sofrabezi serip üzerine koyun ve dinlenmeye bırakın.
- Hafif kuruyan hamurları şeritler halinde kesin.
- Kesilen parçaları unlayarak tepside sallayarak yapışmamasını sağlayın.
- Birbirine değmeyecek şekilde serin bir yere serip dinlendirin.
KIYMALI HARCI HAZIRLAYALIM
- Tavaya kıymayı ve zeytinyağını ekleyip kavurun.
- Baharatları ve tuzunu da ilave edip ocaktan alın.
YOĞURTLU SOSUNU HAZIRLAYALIM
- Bir kasede yoğurdu ve rendelenmiş sarımsağı güzelce karıştırın.
- Gerekirse çok az su ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.
SON BULUŞMA AŞAMASINA GEÇELİM
- Tencereye su koyup içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynamaya bırakın.
- Kestiğiniz hamur parçalarını makarna gibi suya atıp haşlayın.
- Süzdüktan sonra soğuk sudan geçirip suyu iyice süzene kadar 5 dakika bekletin. Daha sonra yoğurtla harmanlayıp servis tabağına alın.
- Üzerine kıymalı sosu dökün.
- En son tereyağlı sosu kızartıp gezdirin.
- Enfes yemeğiniz hazır. .
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun:)