Kahvaltılarda, 5 çaylarına yapıp mideleri bayram ettirecek enfes bir pratik gözleme tarifi vereceğiz: Haşhaşlı gözleme! Yanında turşu, beyaz peynir, zeytin, domates, salatalık bir de sıcak çay varsa değmeyin keyfinize... 3 malzemeyle hamuru yoğurduktan sonra 10 dakikada hazırlayıp pişirebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.
El açması haşhalı gözleme için gerekli malzemeleri sıralayalım:
➞ 1,5 su bardağı su
➞ 1 çay kaşığı tuz
➞ 4 su bardağı un
Arası için;
➞ 2 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
➞ Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
➞ 1 su bardağı ceviz
Aralarına sürmek için;
➞ 140 gr eritilmiş tereyağı
El açması haşhalı gözleme tarifinin yapımına geçelim:
✔️ Yoğurma kabına suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave ederek ele hafif yapışan, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edin.Üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin.
✔️ Dinlenen hamur elestik kıvamda sakız gibi olması gerekiyor.
✔️ Tezgahı hafif unlayıp 1 dakika kadar yoğurun ve hamuru 6 eşit bezeye ayırın. Hafif unladığınız tepsiye bezeleri yerleştirip bir poşetle kapatın ki üzeri kurumasın.
✔️ 5 dakika dinlendirdikten sonra şekil veremeye geçebilirsiniz. Unlanmış tezgahta oklava ile bezelerden birini açabildiğiniz kadar ince açın.
✔️ Tereyağını eritin. Haşhaş ezmesini de bir kaseye alın ve üzerine sıvı yağ gezdirin ki sürülebilir kıvama gelsin.
✔️ Açtığınız yufkanın her yerine eşit bir şekilde tereyağından gezdirin. Haşhaş ezmesinden de bir miktar sürüp yayın.Dilerseniz bir miktar toz şeker serpebiilrsiniz damak tadınıza kalmış. İri çekilmiş ceviz içinden gezdirin.
✔️ Karşılıklı ike kenarıni katlayın. Tekrar erittiğiniz yağdan sürüp diğer iki kenarını katlayın.
✔️ Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın.
✔️ Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip eritin. Orta ateşte arkalı önlü kızartın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Fatma'nın Mutfağından / Derleme: Sağlıkhaberciniz