Yazın sevilen sebzelerinden taze fasülye etli de zeytinyağlı da çok lezzetli oluyor. Bugün taze fasülyeden Karadenizin meşhur diblesini paylaşacağız. Dible, Karadeniz mutfağında çok yapılan bir yemek olup kuru sebzelerle de taze sebzelerle de hazırlanıyor.
Karalahana, patlıcan, lahana, fasülye gibi sebzelerin pirinçle pişmesiyle ortaya çıkan bir lezzet aslında. Fasülye diblesi ise en sevilenlerinden.
Fasülye diblesinin tarifine geçmeden önce fasülyeyi yakından tanıyalım isterseniz.
- Lif içeriği yüksek, sindirim dostu.
- Kemik sağlığı için çok faydalı.
- İçerisindeki flavonoid sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
- A, C, K, B6 ve folik asit içerir. Özellikle hamileler için bulunmaz nimet.
- Cilt ve saç sağlığı açısında faydalı.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor.
- Diyet için de çok iyi bir alternatif
- Strese birebir. Sinirleri yatıştırıyor.
- Göz sağlığını koruyor.
Bu kadar şifalı bir sebzeyi bol bol tüketelim, sofralarımızdan eksik etmeyelim.
Lafı uzatmadan hemen tarifimize geçelim.
FASÜLYE DİBLESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 500 gr taze fasulye
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 adet domates
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3.5 su bardağı kaynar su
FASÜLYE DİBLESİ NASIL YAPILIR?
✔️ Fasülyelerin sap kısımlarını kesip güzelce yıkayın. 1 cm genişliğinde küçük küçük doğrayın.
✔️ Tencereye sıvı yağı koyup ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip güzelce soteleyin.
✔️ Taze fasülyeyi ilaveedip kavurun.
✔️ Ardından küp küp doğranmış domatesleri ekleyin.
✔️ Tencerenin kapağını kapatıp fasülyeler renk değiştirene kadar kavurun.
✔️ Kavrulan fasülyelerin üzerine 2.5 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte tamamen yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirin.
✔️ Pirinçleri yıkayıp süzün. Yemepeekleyip tuzunu ve 1 su bardağı kaynar suyu da ekleyip kısık ateşte pirinçler şişene kadar pişirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın