"Eskiden yediğimiz su böreklerinin tadını eskisi gibi bulamıyoruz." dediğinizi duyar gibiyiz. Kabul edelim ki su böreği yemesi kolay ama yapması zahmetli yemeklerden. Emek olmadan güzel yemek de olmuyor napalım. Şöyle ince hamurlu, bol malzemeli biraz da emekli bir su böreği tarifine ne dersiniz!
Erzurum su böreğini diğer su böreklerinden ayıran özelliklerin başında içinde yer alan civil peyniri geliyor. Kıymalı ya da sade peynir yerine yöreye özgü peynir kullanılıyor. Erzurumda yaşamıyorsanız sorun değil, yakınınızdaki yöresel ürünler satan bir yerden rahatlıkla bulabilirsiniz.
Şimdi Erzurum Su Böreğinin tarifine geçelim.
Verilen ölçüler orta boy yuvarlak bir tepsi içindir. (Tepsinin genişliği: 40 cm)
Hamuru için;
- 5 yumurta
- 1 yemek kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
Yufkaların aralarına sürmek için;
- 250 gr eritilmiş tereyağı
İç harcı için;
- 350-400 gr çeçil peynir (Peynir miktarını istediğiniz gibi artırıp azaltabilirsiniz. Sadece peynirin bol olması böreğinizin lezzetini artıracaktır)
- 1 tutam maydanoz
Yufkaları kaynatmak için;
- Büyük bir tencere dolusu kaynar su (Haşlarken su hep ocakta kaynar vaziyette olacak)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 damla limon suyu
Yufkaları şoklamak için;
- 1 büyük tencere dolusu soğuk su
- 1 tatlı kaşığı tuz
ERZURUM SU BÖREĞİ TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️ Yumurta ve tuzu derin bir kaba alıp azar azar un ilave ederek hamurunuzu yoğurun. Hamur çok katı olmayacak, ele biraz yapışan fakat toparlanabilen bir kıvamda olacak.
✔️ Hamuru 12 parçaya ayırıp bezeler oluşturun.
✔️ Üzerine bir bez örtüp (kurumaması için) 10 dakika dinlendirin.
✔️ Her bir bezeyi tepsi büyüklüğünde açın.
✔️ Haşlamak için gerekli malzemeleri tencereye koyup kaynaya bırakın.
✔️ Küçük bir tavada aralarına süreceğiniz tereyağı da kavurmadan sadece eritin. Oda hazır olsun.
✔️ İç harcı için gerekli malzemeleri de hazır edin. İşiniz kolaylaşsın.
✔️ Tepsinizi tereyağı ile yağlayıp ilk yufkayı kuru bir halde direk tepsiye yerleştirin. Üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirip her tarafına değecek şekilde sürün.
✔️ Yufkayı suya atın, 1-2 dakika haşlandıktan sonra hemen soğuk suya alıp şoklayın.Ardından tepsiye yerleştirebilirip üzerine tereyağı sürün.
✔️ Bu şekilde 5 yufkayı da aynı şekilde haşlayıp yağlayın. (yani 6'sının iç harcın altına, kalanını üstüne koyacağız)
✔️ Yufkadan sonra çeçil peynir ve maydonuzu güzelce döşeyin.
✔️ Diğer yufkaları da aynı şekilde haşlayıp yağlayın.
✔️ Önceden ısıtılmış fırında 200 derece yaklaşık 20-30 dakika nar gibi kızarana kadar pişirin.
✔️ Enfes böreğiniz hazır. İlk sıcaklığı gittikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız.