Tabağın dibini sıyırtacak bir lezzet: Bayburt yöresine ait Galacoş tarifi

Bayburt'un meşhur yemeklerinden biri olan Galaçoş'u hiç duydunuz mu? Adı çok fazla bilinmiyor ama, bir yiyenin bir daha yapası geliyor. Siz de bu lezzeti tatmak isterseniz kolları sıvayın...

BAYBURT YÖRESİNE AİT GALACOŞ YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER

Kıymalı sosu için;

  • 200 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz (Miktarını artırabilirsiniz)

Yoğurtlu kısmı için;

  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için; 

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

Ayrıca 3 adet tırnak pide (İmkanınız varsa fırınlarda yaptırabilirsiniz)

BAYBURT YÖRESİNE AİT GALACOŞ YEMEĞİNİN YAPILIŞI

Kıymalı harcı hazırlayalım

Zeytinyağını ve yemeklik doğradığınız soğanı tavaya alıp pembeleşene kadar kavurun. Salçayı da ilava edip salçanın kokusu gidene kadar kavurmaya devam edin. Kıymayı ekleyin. Kıyma kavrulana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Daha önceden haşladığınız yeşil mercimeği kavrulan kıymalı harca ekleyin. Tuzunu, baharatları ilave edip 2-3 dakika çevirip ocaktan alın. Kıymalı harcımız hazır.

Yoğurdu hazırlayalım

Süzme yoğurdu bir kaseye alıp az su ekleyerek pürüzsüz bir kıvama getirerek ezin. Ezilmiş sarımsak ve çok az tuz da ekleyip karıştırın. Yoğurtlu sosumuz da hazır.

Pideleri çıtır çıtır yapalım

Tırnak pideleri küp küp doğrayın. Tavaya tereyağını koyup doğradığınız pidelerle birlikte çıtır çıtır olana kadar çevirin. Aynı işlemi fırında da yapabilirsiniz tercih sizin.

Gelelim mühteşem üçlüyü birleştirmeye

  1. Servis tabağına çıtır çıtır kızarmış sıcak pideleri yerleştirin.
  2. Üzerine kıymalı harcı yayın.
  3. Yoğurt sosunu dökün
  4. En üstüne de tereyağı ve toz kırmızı biberi kavurup dökün. Hiç bekletmeden sıcak sıcak servis edin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri