Saç tava pek çok yerde yapılsa da aslen Diyarbakır mutfağına ait. Adından da anlayacağınız gibi "saç tava" olarak isimlendirilen incecik bir tavada yapılıyor. Ben sık sık yaptığım için evde bir kaç boyutu var:) Sacın ince olması pişmesini etkiliyor kesinlikle. Tabi sacınız yoksa da döküm tavada da yapabilirsiniz.
Sac tava yaparken en önemli şeylerden biri kullanılan et ve etin mutlaka ama mutlaka terbiyelenip 1 gün bekletilmesi. Kuyruk yağını da kasabınızdan temin etmeyi unutmayın. Onsuz o muhteşem lezzeti yakalayamazsınız. Kokusu vs olaccak diye endişelenmeyin hiç farketmezsiniz bile...
Kağıt kalemi hazırlayın. İşte tarif geliyor...
DİYARBAKIR USLÜ SAÇ TAVA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 500 gr kuzu buttan et (sinirlerini aldırın ki yerken ağzınıza gelmesin)
- 2 adet doğranmış sivri biber
- 100 gr kuyruk yağı
- 4 adet ince doğranmış domates
Terbiyesi için;
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yanında servis için;
- 2 adet yufka ekmek
Malzemeler 2 kişiliktir. Siz kişi sayısına göre artırabilirsiniz.
DİYARBAKIR USLÜ SAÇ TAVA TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️ Eti, sıvı yağı, pulbiber ve tuzu harmanlayıp 1 gün (tercihen 2 gün) buzdolabında bekletin.
✔️ Sacı ocağa alıp ısıtın. Kuyruk yağını saça koyup iyice eriyene kadar pişirin. Kıkırdakları nı süzgeçle alıp kenara çıkarın. Kalan yağı kullanacağız bu lezzet verecek.
✔️ Ardından terbiyelenmiş ve bir gün buzdolabında dinlenen eti saça koyup kısık ateşte sürekli çevire çevire yavaş yavaş pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika bu şekilde pişirin.
✔️ Sebzelerle buluşturma aşamasına geldik. Doğranmış sivri biberi ete atıp çok az soteleyin. Çok ölmesin.
✔️ Ardından etlerin ortasını açıp kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesi ekleyip yüksek ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.Domates iyice erimesi lazım. (Suyunun çekmesini beklemeyin suyu en güzel yeri:))
✔️ Doğradığınız lavaş ekmekleri saçın yan kısımlarına yerleştirip eti ortaya toplayın. İşte bu kadar! Beklemeden hemen yiyin. Sacın dibini görmeniz an meselesi zaten:)