Su Böreği Olmadığına Kimse İnanmıyor Katları Sayılıyor Peynirli El Açması İskilip Böreği Tarifi

Türk Mutfağının sayısız lezzetli börekleri var. Onlardan biri de şüphesiz hamur işlerinin kralı su böreği.Bugün su böreğinin zahmetinden korkup yapmayanlar için harika bir alternatif tarifimiz var. El açması iskilip böreğini yiyenler vazgeçemiyor...

Bu böreğin sırrı sosunda saklı. Tıpkı hazır yufkadaki gibi aralarını soslayıp pişiriliyor. El açması yufkalar kullanılıyor. Yapılışı biraz farklı ama su böreğinden çok çok kolay ve zahmetsiz. Yiyen herkesin severek yediği bu börek tarif defterinizde yer almayı bekliyor. İskilip neresi diyenler için de açıklama getirelim İskilip Çorum'un bir ilçesi.

İşte size püf noktalarıyla İskilip Böreği...

Hazırsanız başlayalım.

İSKİLİP BÖREĞİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 paket yaş maya
  • 5.5 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
  • 1.5 su bardağı ılık su (Gerekirse 2-3 kaşık daha ilave edin)
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu

İçi için;

  • 400 gr beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz

İSKİLİP BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

✔️ Derin bir yoğurma kabına mayayı ve ılık suyu koyup karıştırın. 5 dakika beklettikten sonra unu ve tuzu azar azar ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamuru açacağımız için poğaça gibi bir hamur olmuyor.

✔️ Hamurun kapağını kapatıp ya da streç filme ile sarıp 1 saat mayalandırın.

✔️ Sosunu hazırlayalım. Geniş bir kaseye tümmalzemeleri koyup karıştırın.

✔️ İç harcını hazırlayalım. Peyniri çatalla ezip ince kıyılmış maydanozla harmanlayın.

✔️ Mayalanan hamuru unladığınız tezgaha koyup 1-2 dakika daha yoğurun. 9 bezeye ayırın.

✔️ Bezeleri unlanmış tepsiye bezeler birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Üzerini bir poşet yada mutfak beziyle kapatın ki kayeselenmesin yani sertleşmesin üstü. Bu şekilde 15 dakika tekrar dinlendirin.

✔️ Dinlenen bezelerden birini unladığınız tezgaha alın. Üzerine de un koyup tepsi boyutunda açın. Hamuru açarken çok fazla da un koymayın.

✔️ Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup hamuru yerleştirin. Hazırladığınız sostan 4 yemek kaşığı kadar koyup fırça yardımıyla her yerine yayın. Tüm yufkaları bu şekilde açın. 3.yufkayı serdikten sonra iç harcın yarısını her yerine eşit bir şekilde yerleştirin. Kalan iç harcı ise 6.yufkayı serdikten sonra dökün.

✔️ Bezelerin hepsini açtıktan ve yerleştirdikten sonra en üst katına da yine kalan sosun tamamaını döküp yayın.

✔️ 1 saat tepsi mayası için bekletin.

✔️ 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-50 dakika kadar pişirin. Altı ve üstü nar gibi kızarmalı.

Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri