Makarna yemek ya da yapmak bir aşk işidir. Damak zevkinize göre farklı soslarla makarna yeme keyfinize keyif katabilirsinir.
İşte klasik italyan makarna sosları...
1. Aglio E Olio
Geniş bir tavada 6 diş ince halka halka doğranmış sarımsağı yarım su bardağı zeytinyağında 10 dakika soteleyin. Acı seviyorsanız 1 adet acı kırmızı taze biberi de aynı şekilde halka halka doğrayıp sarımsakla birlikte soteleyin. Ayrı bir tencerede kaynayan suya tuz ekleyip spagettiyi haşlayın. zeytinyağlı sarımsağı, 1 çay kaşığı kırmızı pul biberi, taze çekilmiş karabiber ve. Spagetti pişince suyunca 1 kepçe kadar ayırın. Haşlarken çok su kullanmazsanız süzmenize gerek kalmaz bu sayede vitaminlerini de öldürmemiş olursunuz. Spagettiyi, ince kıyılmış maydanozu ve ayırdığınız spagetti suyunu, 1 tatlı kaşığı pul biberi, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi de ilave edip harmanlayın. İtalyanlar bu makarnayı yerken üzerine yarım su bardağı kadar da ince rendelenmiş Parmigiano-Reggiano peyniri döküyor.
2. Kremalı Alfredo Sos
4 yemek kaşığı tereyağı tavada eritin. 1 küp tavuk suyunu, 3 yemek kaşığı unu da ekleyip karıştırarak 5 dakika kavurun. Hafif rengi kahverengiye dönünce 1.5 su bardağı su ve 1 su bardağı süt ekleyip krema kıvamına gelene kadar pişirin. Sosunuz makarnanızla birleşmeye hazır...
3. Pesto Sos
Yarım demek fesleğei yapraklarından ayırın.Bol suda yıkayıp kurutun. 25 gr çam fıstığını yağsız tavada 2 dakika kavurun.35 gr parmesan peynirini de rendeleyin. Mutfak robotuna sarımsağı, tuzu, çam fıstıklarını, fesleğeni ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını da ekleyip püre kıvamına getirin.Rendelenmiş permasan peynirini ve 1 yemek kaşığı kadar daha zeytinyağını ekleyip sos kıvamına getirin. Kalan sosu cam kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz.
4. Marinara
Yarım çay bardağı zeytinyağında yemeklik doğradığınız 1 adet kuru soğanı ve 4 diş sarımsağı soteleyin. Kabuğu soyulup doğranmış 5 orta boy domatesi de ilave edip 15 dakika kapağı açık bir şekilde kaynatın. Varsa italyan baharatı ve 1 tatlı kaşığı sirke ilave edin. İtalyan baharatı yoksa 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı kekik ekleyebilirsiniz. Blenderdan geçirip pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 3-4 dal fesleğenin yaprağını ince doğrayıp ekleyebilirsiniz. Sosunuz hazır...
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın