Amerikalıların meşhur Donut'u son yıllarda hayatıma girse de vazgeçemediğim lezzetlerden. Gerçekten alışkanlık yapıyor. Çikolatalı, hindistan cevizli, karamelli, beyaz çikolatalı her çeşidine bayılırım ama favorim kesinlikle elmalı tarçınlı :)
Amerikalı arkadaşımdan aldığım tariftan sonra artık evde donut yapıyorum. Kbimse benim yaptığıma inanmıyor, aynı dışarıdakiler gibi inanın:) Donut aşkımızı alevlendirecek donutları evde yapmanın keyfi bir başka.
Siz de bu lezzeti mutfaklarınıza taşımak isterseniz buyrun tarifimize...
DONUT TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 su bardağı süt
- 1 yumurta
- Yarım maket kuru maya
- 50 gr oda sıcaklığında tereyağı (Eritilip hamura ilave edilir)
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 1 fiske tuz
- 1 paket vanilya
- 4.5-5 su bardağı un.
Kızartmak için :
- Sıvıyağ
Üzeri için :
- 150 gr Bitter Çikolata
- 150 gr Beyaz Çikolata
- Pasta süsleri
DONUT TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️ Derin bir kaba ılık sütü alın. Üzerine un hariç diğer malzemeleri de koyup güzelce karıştırın.
✔️ Azar azar un ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
✔️ Hamurumuzu bir saat mayalandırın.
✔️ Mayalanmış hamurumuzu tezgahta 1 cm kalınlığında açın.
✔️ Bardak veya kalıpla yuvarlaklar oluşturun. Ortasını ise daha küçük bir aparatla ya da şişe kapağıyla kesip halkalar elde edin. Hazırladığınız halkaları yağlı kağıt üzerine koyabilirsiniz. Bu şekilde 1 saat dinlendirin. (Kalıbınız yoksa dışı için bardak içi için soda şişesi kapağı ideal oluyor.)
✔️ Büyük bir tavaya sıvı yağı koyun ve kızdırın. Kısık ateşte arkalı önlü kızartın.
✔️ Pişen donutları havlu peçete çıkardığınız tepsiye çıkarıp soğuması için bekleyin.
✔️ Tarçınlı donut sevenler sıcakken tarçına batırabilir pudra çok lezzetli oluyor.
✔️ Donutların her birinin tek tarafını benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Üzerine istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Sütlü çikolataya batırılan donutların üzerine beyaz çikolata ile çizgiler yaparsanız çok güzel oluyor. İstediğiniz pasta süsleri ile süsleyebilirsiniz.
Harika donutlarınız hazır, afiyetle yiyebilirsiniz
Püf Noktaları
Hamur için gerekli malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Hamur çok sert ya da cıvık olmamalı. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan hamur idealdir.
Donutları kızarttığınız yağın iyice ısındığından emin olun.
Mayalanma süreleri çok önemli, atlamayın.