Kırmızı biberin en ucuz olduğu günlerdeyiz.Aman bu zamanları geçirmeyin. Bir kere yapınca bir daha hazır salça almazsınız, nerede katkısız salça satılıyor diye de aramazsınız benden söylemesi:) Ev yapımı biber salçasıyla yapılan yemeklerin lezzeti kesinlikle farklı. Kısırı, mercimekli köftesini, acukayı, çiğ köfteyi onsuz hayal bile edemiyorum. 1 tatlı kaşığı bile o kadar güzel renk veriyor ki...
Uyarılar
⚠️Biber alırken etli ve iri kırmızı biberleri seçin.
⚠️Ezilmemiş, zedelenmemiş olduğundan da emin olun.
⚠️Yaparken tahta kaşık kullanın
Hazırsanız başlayalım.
BİBER SALÇASI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 10 kilo salçalık kırmızı biber (Acı seviyorsnaız yarım kilo acı biber de ekleyebilirsiniz)
- 40 gr kaya tuzu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
BİBER SALÇASI NASIL YAPILIR?
✔️ Biberleri yıkayın.Ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. İri iri doğrayın.
✔️ Geniş bir tencereye biberleri ekleyin.
✔️ Üzerine hiç su koymadan tencerenin kapağı kapalı bir şekilde kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırın ki dibi tutmaısın. Biberler bir middet sonra hafif su salacaklar zaten.
✔️ Biberler iyice yumuşayınca blender yardımıyla püre kıvamına getirin.(Tıpkı domates çorbası yapar gibi..
✔️ Tekrar ocağa alıp 5 dakika daha kaynatın.
✔️ İmkanınız varsa geniş bir tepsiye ya da leğene döküp üzerine tülbent kapatıp güneşte 4-5 gün bekletin. Ne kadar çok bekletirseniz rengi ve kıvamı o kadar güzel olur.
✔️ Güneşlenen salçayı zeytinyağı ile 15 dakika kavurup tuz ekleyin. Sıcak sıcak cam kavanozlara doldurun. Kullanılmamış kavanoz ile 3 ileri 1 geri tekniği ile sıkıca kapatın. Hazırladığınız salçaları güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kapağını açtıktan sonra üzerine çok az zeytinyağı dökerseniz hava ile temasını kesmiş olursunuz ve küflenme olmaz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın